Крокодилите в Ориноко са застрашени от изчезване

Около 160 крокодила, отгледани в плен, са били върнати през миналата седмица във водите

Свят
13:07 - 03 Май 2023
2014
Крокодилите в Ориноко са застрашени от изчезване

Крокодилът в Ориноко е застрашен от изчезване, съобщи АФП. Мисията на екоактивистите във Венецуела е да отглеждат крокодилите, а след това да ги връщат в природата. 

Най-големият хищник на Южна Америка е застрашен заради кожата си. 

Около 160 крокодила, отгледани в плен, са били върнати през миналата седмица във водите на река Капанаро. 

Crocodylus intermedius може да надмине дължина от 6 метра. Теглото му е около 400 кг. Независимо от размерите си той е критично застрашен. През първата половина на 20-и век този вид крокодил е бил на границата на пълното изчезване заради скъпата си кожа. Според официалните данни повече от 2,5 млн. кожи са изнесени от Венецуела между 1931 г. и 1934 г. 

От 90-те години досега отглеждането на крокодили в контролирани условия по публични и частни проекти се стреми да преобърне тенденцията. Въпреки това популациите не се увеличават. Според данните на фондацията за развитие на физическите, математическите и природните науки във Венецуела - една от организациите, ангажирани с програмата за опазване на крокодилите, в страната има едва 100 възрастни женски крокодила в дивата природа. 

Днес търговията с кожи е забранена, но заплахите продължават да съществуват - консумират се месото и яйцата на крокодила. Замърсяването на водите също е проблем за влечугите.

Федерико Пантин, който управлява зоопарк, основан от баща му, в северната част на Венецуела, участва в програмата за опазване на крокодилите. Неговата зоологическа градина е един от трите главни центъра за репродукция.

"Имаме една фертилна двойка, която произвежда яйца. Малките се излюпват и растат в зоологическата градина. Това решение е много ефективно, тъй като смъртността на бебетата крокодили в дивата природа е много висока. Сега оцеляват 95 процента от тях. В противен случай биха станали плячка на птици, риби и други влечуги."

Крокодилите остават в зоологическата градина около година, докато ръстът им достигне около 24 см., допълва БТА.