Крум Зарков: Да не се превъзбуждаме за Гешев, може да е трик

Правосъдният министър очерта етапите, през които ще мине процедурата по отстраняване на Главния

Крими
19:36 - 12 Май 2023
4792
Крум Зарков: Да не се превъзбуждаме за Гешев, може да е трик

"Не съм триумфално настроен заради исканото отстраняване на Гешев. Трябва да се разбере за какво става дума - за осъзнаване на проблем, който не е само личностен, но и системен, или за политическа конюнктура", каза днес пред Би Ти Ви служебният министър на правосъдието Крум Зарков. Той подчерта, че оттук нататък заместниците на главния прокурор и Висшия съдебен съвет ще бъдат наблюдавани от всички дали това, което правят, е на принципна основа, или е плод на нов политически сценарий.

По-рано днес шестима от членовете на прокурорската колегия на ВСС предложиха предсрочно освобождаване на Иван Гешев от заемания пост заради тежко нарушение на служебните задължения. Предложението идва ден след като кандидатът на ГЕРБ за министър-председател Мария Габриел обяви, че ако заеме поста, ще поиска правосъдният министър в кабинета й да поиска освобождаването на Гешев

Зарков очерта етапите, през които ще мине процедурата. "Първо трябва да се връчи искането на Иван Гешев със съответните мотиви. Той ще има 7 дни да даде становище и след това в рамките на 3 дни ВСС трябва да насрочи заседание, за да разгледа искането", каза министърът.

Според него искането за отстраняването на Иван Гешев е достатъчно аргументирано - нерегламентирана намеса в разследване. Става въпрос за действията на главния прокурор след избухването на взрив до неговата кола и настояването му на мястото да бъде заведен израелски експерт. От прокуратурата отрекоха тази информация.

"Важно е да види как ще се развие тази процедура и как ще завърши. Има и още нещо важно - ВСС функционира отвъд мандата си. "Ако се стигне до отстраняване на Гешев, не е редно този съвет да избере новия главен прокурор", подчерта Крум Зарков.