КС се произнася за онлайн гласуването на карантинираните депутати

Народни представители от левицата поискаха болните им колеги да не заседават

Политика
16:03 - 10 Декември 2020
1194
КС се произнася за онлайн гласуването на карантинираните депутати

Конституционният съд допусна за разглеждане делото за онлайн участието на карантинираните депутати в заседанията на парламента.

Делото беше образувано по искане на 54 народни представители от левицата за установяване на противоконституционност на решението на Народното събрание от 6 ноември 2020 г. за приемане на правила за участие в заседанията на народните представители, поставени под задължителна изолация или карантина заради COVID-19.

В искането се поддържа, че оспореното решение, с което е уредено правото на народните представители, поставени под карантина да участват дистанционно в пленарните заседания, противоречи на разпоредби на конституцията, относно изискването НС да открива заседанията си и да приема своите актове, когато присъстват повече от половината народни представители.

Според вносителите дистанционното участие не може адекватно да замени изрично постановеното в конституцията изискване за лично присъствие и участие на депутатите в дискусиите и гласуването в пленарната зала.

Поддържа се, че приетите с оспореното решение правила са в противоречие и с текстове от правилника на парламента, относно спазване на изискването за проверка на кворума, включително непосредствено и чрез лично преброяване на присъстващите в пленарна зала народни представители.

Съдът приема, че като заинтересовани институции по делото трябва да се конституират парламентът, президентът, Министерският съвет и Държавна агенция "Електронно управление".

Той отправя покани становище да дадат Съюзът на юристите в България, Асоциация „Прозрачност без граници” и Институтът за модерна политика.

За писмено мнение са поканени проф. Даниел Вълчев, проф. Емилия Друмева, проф. Екатерина Михайлова, проф. Пенчо Пенев, проф. Пламен Киров, проф. Снежана Начева, проф. Янаки Стоилов, доц. Атанас Славов, доц. Зорница Йорданова, доц. Мартин Белов, доц. Наталия Киселова и доц. Христо Паунов.