КТ "Подкрепа" твърди: Има дискриминация при заплащането в ИА „Автомобилна администрация"

Стига се до разлики от до 500 лева за една и съща работа

Топ
10:24 - 29 Юли 2024
1558
КТ "Подкрепа" твърди: Има дискриминация при заплащането в ИА „Автомобилна администрация"

Има дискриминация в заплащането за равностоен труд в Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация". Това каза за БТА Александър Иванов, председател на Фирмената синдикална организация на Конфедерация на труда (КТ) "Подкрепа" в Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация".

"За една и съща работа, за една и съща длъжност заплатите варират. Има разлика около 400-500 лева", подчерта Иванов.

От синдикалната организация изпращат покана до служебния министър на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков за посещение в разположената пред министерството Синдикална приемна, организирана от Фирмената синдикална организация на КТ "Подкрепа" в агенцията.

"Изпратили сме покана на министър Георги Гвоздейков, с която искаме да ни обясни как се обезпечава спазването на равно заплащане за еднакъв и равностоен труд в Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация", както и как се обезпечават здравословни и безопасни условия на труд в агенцията. Проблемите са много големи", смята Александър Иванов.

"Не може двама инспектори да излязат заедно на пътя, да работят една и съща работа, а единият да получава с 500 лева по-малко, или пък с 400 лева. Това довежда до демотивация на хората да работят", обясни той.

"Доколкото разбираме нямаме фонд "Работна заплата", за да бъдат назначени допълнително хора, тъй като има области на страната, където няма нито един инспектор пътен контрол. Тоест в цялата област няма контрол. В разговори с ръководството се установява, че нямат фонд "Работна заплата", каза още Александър Иванов.

По думите му условията на труд в агенцията също са тежки, а като пример той посочи "липса на столове, бюра и падащи тавани".

"От справка на сайта на Министерството на транспорта и съобщенията се вижда, че този месец са взели допълнително материално стимулиране около 135% от заплатата. Тоест парите са в министерството и те не ги отпускат към агенцията, имаме около 40 свободни места. Работодателят няма фонд "Работна заплата", за да може да назначи хората - инспектори или служители", каза още Александър Иванов.