Кучетата надушват рак с 97% точност

Четириногите от породата бигъл са най-чувствителни към идентифицирането на болестта

Актуални новини
09:35 - 15 Април 2019
2724
Кучетата надушват рак с 97% точност

Не е тайна, че кучетата имат много изразена чувствителност, но точността, с която установяват онкоболни хора, е поразителна. Според ново изследване кучетата могат да надушат рак в 97% от случаите. Още през ноември миналата година беше стартирано изследване, свързано с рака на гърдата, в което четириногите трябва да надушат раковото заболяване само по дъха на пациентите.

Те улавят миризмите между 10 000 и 100 000 пъти по-силно от хората. Те са в състояние да надушат не само наркотици и експлозиви, но и ракови заболявания. От досегашни изследвания излизаше, че точността, с която те разпознават рака, не е особено голяма. Това твърдение обаче беше разбито.

Американското проучване показва, че кучета, порода Бигъл, били идентифицирали с точност от 96,7% рак на белите дробове от взети кръвни проби на пациенти. Сред контролната група от здрави хора точността също е била невероятно висока - в 97,5% от случаите кучетата дали верния отговор. Само четвъртото куче на име Снъгълс, участвало в изследването, изобщо не било в настроение да работи.

„Нашата работа проправя пътя за нови направления в бъдещите изследвания, които могат да доведат до разработването на нови методи за разпознаване на ракови заболявания“, споделя Хедър Жонкейра от изследователската и развойна фирма, осъществила пручването.

Способността на четириногите може да се използва в две направления, констатират социолозите. Едната възможност е кучетата да започнат да "преглеждат" пациенти в условията на медицинските заведения. А другата: изследователите да издирят онези биологични компоненти, съдържащи се в кръвта на пациентите с рак, които кучетата надушват, за да се разработят нови тестове за ранно диагностициране на болестта.