Кучето на Мая Санду ухапа австрийския президент

ЕС
11:37 - 17 Ноември 2023
2242
Кучето на Мая Санду ухапа австрийския президент

Кучето на президента на Молдова Мая Санду ухапа австрийския й колега Александър ван дер Белен по ръката по време на посещението му в Кишинев, пише Политико.

Инцидентът, който беше заснет от медиите, стана, когато Санду и Ван дер Белен се разхождаха из двора на президентския дворец в молдовската столица.

Санду доведе кучето си на име Кодруц, на снимка с Ван дер Белен и президента на Словения Наташа Пирц Мусар, която също присъстваше на срещата.

В един момент Ван дер Белен посегна да погали Кодруц, но кучето се хвърли към него и захапа дясната му ръка. Санду се извини и обясни, че Кодруц е бил претоварен.

"Това са много хора", каза тя. По-късно Ван дер Белен е сниман с превързана ръка.

Санду осинови Кодруц, бездомно куче, в началото на 2023 г., след като то е било блъснато от кола и е загубило крака си.

"Кодруц е част от нашия екип в президентството от около 7 месеца, след като беше открит на улицата, блъснат от кола. За съжаление не успяхме да спасим лапата му, но след няколко месеца лечение той вече тича щастливо на 3 крака", написа тя в Instagram.

Ван дер Белен и Мусар бяха в Кишинев, за да обсъдят кандидатурата на Молдова за присъединяване към ЕС. През юни страната получи статут на кандидат заедно с Украйна.

"Радвам се да приветствам президентите Ван дер Белен от Австрия и Мусар от Словения в Кишинев днес", написа Санду на X. "Нашите дискусии подчертаха силната подкрепа за пътя на Молдова към ЕС, отбелязвайки важен момент в нашето пътуване към европейско присъединяване."