Кулеба: Индия да преосмисли близките си връзки с Русия

Русия
14:32 - 29 Март 2024
1475
Кулеба: Индия да преосмисли близките си връзки с Русия

Украинският външен министър Дмитро Кулеба призова Индия да застане до Киев, като каза, че близките връзки на южноазиатската нация с Русия се основават на съветско наследство, което се изпарява, съобщава Файненшъл таймс, цитирано от SWI.

Индия традиционно има тесни икономически и отбранителни връзки с Москва и се въздържа да критикува Русия за нахлуването й в Украйна, вместо това увеличи покупките на руски петрол до рекордно високи нива.

Кулеба посети страната в четвъртък и ще е там два дни. Целта е да прокара визията на Киев за пътя към мира в Украйна и да укрепи връзките с Индия, като казва, че много може да се спечели от разширяването на търговските и технологичните връзки с неговата страна.

Украйна се надява да проведе среща на върха на световните лидери без руско участие през следващите месеци, за да придвижи плана си за мир, който наред с други неща призовава за изтегляне на руските войски от нейната територия.

„Интересуваме се да внасяме някои от тежките машини, които Индия произвежда“, казва той, докато Украйна се стреми да възстанови търговията с Индия, особено на селскостопански продукти като слънчогледово олио и други индийски стоки.

Той предложи на индийските компании роля в следвоенното възстановяване. „Сътрудничеството между Индия и Русия до голяма степен се основава на съветското наследство“, добави той. „Но това не е наследството, което ще се пази векове; това е наследство, което се изпарява“, казва Кулеба.

Украйна не е против сътрудничеството между Индия и Русия, казва той пред вестник Times of India в интервю, добавяйки, че ангажираността между Ню Делхи и Киев е нараснала от началото на войната. „Нашата работа е да предадем просто съобщение до Ню Делхи“, добави той. „Когато решите да се ангажирате с Русия, моля, знайте, че червената линия за Украйна е финансирането на военната машина на Русия.“