Украйна е унищожила 58 дрона и 26 ракети на Русия

Украйна
14:06 - 29 Март 2024
1160
Украйна е унищожила 58 дрона и 26 ракети на Русия

Украинската противовъздушна отбрана е унищожила през изминалата нощ 84 от общо 99 въздушни нападателни средства, с които Русия е осъществила масирана атака, обяви в приложението "Телеграм" командващият военновъздушните сили на Украйна Микола Олешчук, цитиран от Укринформ.

Сред поразените въздушни цели 58 са произведени в Иран щурмови дронове "Шахед-136/131" - от общо 60 безпилотни летателни апарата, изпратени от руските сили от Курска област и от Приморско-Ахтарски район, и 26 ракети от изстреляни 39. Руските ВВС са атакували с дроновете и ракетите от десет региона в Русия.

От ракетите са поразени 17 крилати ракети Х-101/Х-555 от общо 21, изстреляни от 11 стратегически бомбардировача Ту-95МС, излетели от руския град Енгелс, в Саратовска област; 5 управляеми ракети Х-59 от общо 9, изстреляни от девет самолета Су-34, излетели от Белгородска област; както и всичките 4 крилати ракети "Искандер-К", изстреляни от Курска област. 

Русия е атакувала и с две балистични ракети "Искандер-М" (изстреляни от три изтребителя МиГ-31К, излетели от Разанска област) и три балистични ракети "Кинжал" (от типа Х-47М2, изстреляни от анексирания от Москва през 2014 г. Кримски полуостров).

Асошиейтед прес посочва, че масираното въздушно нападение на Москва е взело под прицел украинска енергийна инфраструктура, като мишени са били обекти из цялата страна. По информация на държавната енергийна компания "Укренерго" атаките са били насочени срещу топлоелектрически и водноелектрически централи в централната и в западната част на страната.

ДТЕК, най-големият частен доставчик на електроенергия в страната, обяви днес, че нападенията са нанесли щети на три от неговите ТЕЦ.
Началникът на областната военна администрация на Днепопетровска област Сергий Лисак съобщи, че петима души са ранени при руски нападения в неговия регион. Сред тях има и момиче на пет години.

Бомбардировките в западната част на Украйна са накарали полските ВВС да приведат в бойна готовност свои самолети, съобщи оперативното командване на полската армия в социалните мрежи, цитирано от АП. Агенцията припомня, че миналата седмица Варшава поиска от Москва обяснение защо руска ракета е навлязла в полското въздушно пространство.

От друга страна румънските власти обявиха днес, че части от дрон са били открити на територията на страната късно снощи в близост до границата с Украйна.