Румъния откри части от дрон близо до границата с Украйна

Украйна
12:50 - 29 Март 2024
1601
Румъния откри части от дрон близо до границата с Украйна

Румънските власти съобщиха, че късно в четвъртък е открили части, които вероятно са от дрон, във ферма близо до река Дунав и границата с Украйна, предаде Ройтерс.

Русия нанася удари по цели в Западна и Централна Украйна с ракети и безпилотни апарати, които провежда през нощта, припомня агенцията.

„Вечерта на 28 март 2024 г. части, които изглежда са елементи от летателен апарат (дрон), бяха идентифицирани на земеделска земя в Инсула Маре а Бръилей (Голяма Браила, остров в река Дунав – бел. ред.)“, се казва в изявление на румънското министерството на отбраната.

„Министерството на националната отбрана, съвместно със специализираните структури в рамките на системата за национална отбрана, обществения ред и националната сигурност, провежда разследване на инцидента“, се посочва още в съобщението.

НАТО има взаимен ангажимент за отбрана, ако един от неговите членове бъде атакуван, но Атлантическият алианс и румънски официални представители казаха след подобни инциденти в миналото, че не са открили доказателства за умишлено нападение срещу Румъния.

В неделя руска ракета навлезе във въздушното пространство на Полша, също страна членка на НАТО.

Варшава каза рано в петък, че е вдигнала въздушната си отбрана заради руските ракетни удари по Украйна.