Кулеба: Зеленски и Путин никога няма да седнат на една маса

Украйна
17:26 - 10 Август 2023
1781
Кулеба: Зеленски и Путин никога няма да седнат на една маса

За нас е ясно, че никога няма да видим Путин и Зеленски на една маса, но Украйна е готова да започне преговори с Русия чрез посредник. Но това може да стане само след изтеглянето на руските войски от страната ни - това каза външният министър на Украйна Дмитро Кулеба в интервю за Corriere della Sera.

Престъпленията, извършени от началото на агресията срещу страната ни, са твърде тежки, за да може украинският президент Володимир Зеленски и господарят на Кремъл Владимир Путин да седнат на една маса за разговори, подчерта Кулеба. "Русия направи почти всяко едно възможно зло срещу Украйна и нейния народ от първите дни на инвазията."

До момента на преговорите ще се стигне чрез смесица от военни действия и дипломация. "Нашите генерали са ангажирани с първото, тяхната задача е да накарат руснаците да отстъпят и да разберат, че е по-добре да се говори, отколкото да се води бой. Държа на дипломацията и диалога, когато това е възможно“, каза Кулеба пред изданието.

Запитан за хода на украинската контраофанзива, той посочи, че тя напредва бавно, но стабилно. "Най-големите проблеми са силните отбранителни позиции, издигнати от руснаците през последната година. Не е лесно за нашите войници да напредват. Но в крайна сметка ще го направим."

Кулеба направи аналогия с битката при Монте Касино в Италия по време на Втората световна война. Там в продължение на около четири месеца се води битка между съюзниците и германските войски като първоначално съюзните сили са блокирани от добре изградените германски позиции, но в края на краищата успяват да ги превземат и след това освобождават Рим. "Ние сме в подобна ситуация", коментира Кулеба като изрази увереност, че победата ще е на страната на Украйна.

На въпрос на журналиста дали Путин ще успее да отклони международното внимание от Украйна чрез президенските избори в САЩ, които е възможно Доналд Тръмп да спечели догодина, украинският дипломат №1 отговори, че това не го безпокои. 

„Ако украинците се страхувахме, то нямаше да водим тази война. (...) Путин постоянно разчита на разни избори още от 2014 г. насам, но резултатите никога не са му помагали."

Дали Путин е отслабен от бунта на ЧВК "Вагнер" начело със собственика й Евгений Пригожин? На този въпрос Кулеба отговори, че в Москва под привидното спокойствие бушува истинска буря. "Системата, изградена от Путин, е достатъчно силна, за да скрие напрежението от обществото, но наблюдаваме нарастващи вътрешни сблъсъци и антагонизми. Най-важният урок от преврата на "Вагнер" остава този, че всички видяха, че е възможно да се марширува безнаказано с оръжие в ръка до портите на Москва и че властта на Путин е подкопана от фракции, вътрешни вражди и структурни слабости."