Кулинарно пиршество: Апетитни добруджански гозби на живо
Започва "Празник на гърнетата - Кулиинарната академия на Добруджа - 2023"

Стотици добруджански гозби влизат в кулинарна надпревара на 13 вида ястия на 13-ото издание на конкурса „Празник на гърнетата – Кулинарната академия на Добруджа – 2023", който ще „овкуси” днес, събота, площада на село Крушари.
Толкова са обявeните категории в регламента на тазгодишния Празник на гърнетата - супи и чорби, сладкиши, мезета, разядки, тестени изделия – питки, погачи, милини, кавърми, постни ястия, печива - ястия с месо, сладка/конфитюри, вино, ракия, домашни ликьори, сирене, кашкавал, квасени млека.
"Досега са потвърдили участие 8 читалища. Обикновено те предлагат кулинарна продукция, която надвишава няколостотин артикула.Индивидуалните участници идват направо на място и не заявяват предварително участие.Тук искам специално да отбележа, че те не са само от села в община Крушари, а от цялата Добричка област”, каза Димитрина Желева, директор на дирекция „Регионално развитие” в общината.
Специализирано жури от професионални кулинари ще оцени предоставената кулинарна продукция, като на отличените ще бъдат връчени предметни награди. Критериите за оценка са свързани със степента на автентичност на ястието, оригиналност на рецептата, креативност на аранжировката.
Наградата "Златното гърне" ще бъде връчена за ястие, приготвено на място пред гостите и участниците в празника След приключване на дегустацията всички представени ястия ще бъдат предложени на гостите.
Участниците имат право сами да изберат вида на представеното ястие - чорба, сладкиши, тестени продукти, печива, млечни продукти, като задължителното условие е то да бъде приготвеното в глинен съд, чугунен тиган, глинен сач, керамично гърне, чувен, тавичка. Всяко ястие трябва да е придружено с писмено наименование, както и рецептата, по която е приготвено.
"Със следващото издание на Празника на гърнетата догодина ще продължим традицията различно село от община Крушари да е домакин на проявата", добави Желева. Празникът на гърнетата започна в село Зимница – най-малкото село в община Крушари. На територията на Добруджа няма друго такова събиране на хора и на гозби, на фолклор, песни и танци, което да придава такава уникалност на региона.