Кунчев: В момента няма избор за ваксини, но не препоръчвам отлагане

Новини
09:28 - 19 Февруари 2021
1661
Кунчев: В момента няма избор за ваксини, но не препоръчвам отлагане

"В момента наистина няма избор с какво да се ваксинират желаещите. Ако погледнем фактите без емоции – имаме разрешение от ЕМА, които са върховният орган. Те казват, че ваксината на "АстраЗенека" е подходяща за хора над 18 години", каза главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев пред bTV.

Той отново повтори, че липсата на данни за ефективността върху възрастни хора не означава, че ваксината не е ефективна.

Кунчев добави, че ако човек има конкретни предпочитания за даден препарат, може да отложи ваксинирането, но той не го препоръчва.

Според него ваксинационният план не е пред провал, ваксинациите вървят добре, а количествата, които идват у нас се увеличават.

"Нищо не може да стане с вълшебна пръчица. Това го знаем от години, защото се занимаваме с други ваксинации. За мое съжаление на Балканите сме сред най-песимистичните", каза той.

Според него нежеланието за ваксинация сред младите хора е поради това, че не са засегнати сериозно от вируса.

"Но те са и най-дълго в социалните мрежи и са най-засегнати от инфодемията, която пълни главите им лъжи и глупости. Ако и днес влезете, в която и да е мрежа, ще видите какви цифри и "факти" се вадят", каза Кунчев.

Кунчев заяви, че има достатъчно истинска информация за ваксините на сайтовете на Министерство на здравеопазването, на този на ИАЛ, и на Здравната каса, но в крайна сметка зависело какво иска да чете човек.

"Ако искаш да прочетеш, че Бил Гейтс ще ни чипира, влизаш и четеш това. Изглежда другото напряга хората и ги кара да мислят", каза Кунчев с ирония.