КУРИОЗ: Бръмбар рогач спря строежа на 20 вили край р. Росица

Вдигането на ваканционното селище ще наруши местообитанието на няколко животински вида, смятат екоинспектори

Куриози
11:44 - 20 Септември 2022
6203
КУРИОЗ: Бръмбар рогач спря строежа на 20 вили край р. Росица

Екоинспектори ще решават съдбата на атрактивен парцел от 10 дка в района на сухиндолското с. Бяла река, разположен до брега на река Росица.

Към имота има интерес инвеститор, който планира да вдигне 15 – 20 едноетажни модулни вилни сгради за сезонно ползване с обща площ от 2000 до 2500 кв. м. Идеята е бунгалата да се ползват от посетителите на функциониращия в съседство риболовен комплекс.

Реализацията на проекта обаче би нанесла значително отрицателно въздействие върху защитена зона, опасяват се от Регионалната инспекция по околната среда и водите.

Екослужителите изтъкват, че построяването на зданията за нощувки би нарушило местообитанията на големия гребенест тритон, обикновената блатна костенурка, бръмбар рогач, обикновен сечко и други животински видове. Очаква се крайното становище на ведомството и решението на Община Сухиндол, пише „Борба”.

В инвестиционното предложение е описано, че се предвижда промяна в предназначението на земята от нива в терен за реализиране на дейности, свързани с изграждане на сгради със смесено предназначение за складови, промишлени и жилищни нужди за временно ползване.

Планира се парцелът да бъде присъединен към съществуващите мрежи за електрифициране и водоснабдяване, а битовите отпадъчни води да се отвеждат в новоизградена водоплътна изгребна яма.

Заложено е и изграждане на прилежащ паркинг за автомобилите на гостите, както и за електрически голф колички, с които да се осъществява транспортът в комплекса.

Екоинспекторите изтъкват, че вдигането на ваканционните бунгала ще доведе до промяна в действителното състояние на територията от имот с тревна растителност в урбанизиран такъв.

В резултат на очакваното увеличаване и концентрация на посетителския поток и престой на открито и количеството на шумови и светлинни емисии има вероятност от постоянно безпокойство на редица видове, предмет на опазване в защитена зона и извън нея.

Предстоят анализи и проучвания, които ще бъдат възложени най-малко на двама експерти преди окончателното становище на РИОСВ.