КУРИОЗ: Литър бензин е 3 пъти по-скъп от акция на „Лукойл“

Актуални новини
08:37 - 04 Март 2022
4432
КУРИОЗ: Литър бензин е 3 пъти по-скъп от акция на „Лукойл“

По-евтино излиза да си купиш акции от „Лукойл“, отколкото гориво от бензиностанциите им. Абсурдът стана реалност, след като бензинът у нас мина 3 лева за литър, а пред колонките в цялата страна се извиха гигантски опашки в сряда вечер.

Хората се редяха пред бензиностанции, които все още не бяха вдигнали цените, за да се запасят за бъдещото поскъпване. Някои пълнеха не само резервоари, но и туби, и бидони.

На някои бензиностанции вчера А-95 сгина 3,19 лева, а средната цена се повиши с 9 ст. в сравнение с предишния ден.

В същото време акциите на големите руски компании се сринаха тотално на Лондонската борса. Спадът при книжата на „Лукойл“ бе 96.28%.

Миналия месец цената на една акция беше над 100 долара, а в сряда падна до 70 цента. Вчера борсата в Лондон забрани търговията с 27 руски дружества, включително Лукойл, Газпром и Сбербанк, които се търгуваха за жълти стотинки. Листнатите в британската столица руски компании изтриха пазарна капитализация за 570 млрд. долара само за две седмици.

В черната сряда книжата на „Сбербанк“, която в края на 2021 г. имаше активи за над 500 млрд. долара, се търгуваха за 3 цента за брой, съобщи MarketWatch. В същия ден Европейската комисия одобри оздравителния план за хърватското и словенското й подразделение, които ще бъдат продадени. Австрийските и чешките й операции ще бъдат ликвидирани, като вложителите ще бъдат компенсирани с до 100 хил. евро.

Книжата на „Газпром“ се понижиха с 85,64%, на „Роснефт“ потънаха с 64,70%. Индексът Dow Jones Russia GDR, който проследява търгуваните в Лондон руски компании, се срина с 98% за две седмици.

Според изчисления на Bloomberg спадът е изтрил 572 млрд. долара от пазарната стойност на 23 компании. Сривът при руските акции, листвани в чужбина, може да продължи, а операторът на индексите Stoxx планира да изключи 61 руски компании от своите бенчмаркове на 18 март. Подобни планове се разглеждат и от MSCI.