Куриоз! Разстроени стомаси спряха дърводобива в Делиормана

Актуални новини
17:06 - 09 Ноември 2021
2239
Куриоз! Разстроени стомаси спряха дърводобива в Делиормана

Само преди няколко дни земеделски министър Христо Бозуков заяви на работна среща с представители на НСОРБ, че в цялата страна все още има случаи на недостиг на дърва за населението.

Сериозно неизпълнение на заявките има и в едно от най-големите горски стопанства в Шуменско – ДЛС „Паламара“, установи проверка на radian.bg.

Фирми в Делиормана бавят дърводобива и на практика затрудняват снабдяването на населението с различни оправдания – на едните работниците им били с коронавирус, на други хората им били на гроздобер във Франция, трети страдали от стомашни проблеми, заявиха от стопанството.

„Твърдят, че не могат да секат и да си изпълняват заявките заради липса на хора. Ето, тази сутрин от една фирма ми заявиха, че няма да работят, защото секачите им били с разстроени стомаси“, обяснява Рина Димитрова, временно изпълняващ длъжността директор на държавното ловно стопанство „Паламара“.

Стопанството осигурява с дърва за огрев населението в 4 общини и общо 60 населени места в Делиормана. Към момента обаче, планът за дърводобива е изпълнен само 69 %, значително по-слабо в сравнение с предходната година, когато също имаше коронавирус.

„С дърводобива сме много зле. Има забавяне, защото имаме огромни проблем с фирмите, с които сме сключили договори за добив на дървесина. Те просто не секат и не си спазват графиците“, казва Рина Димитрова, когато посещаваме „Паламара“ в края на седмицата.

Няколко дни преди това изпълнителният директор на Агенцията по горите Александър Дунчев написа във Фейсбук, че на различни места в страната някои фирми умишлено бавят дърводобива и ги заподозря в саботаж с цел да се създаде напрежение преди изборите. Дунчев дори призова да му се изпращат сигнали за всеки конкретен случай.

„Не знам дали е саботаж, но казвам фактите – факт е, че и 7-те фирми, с които имаме сключени договори, изостават от графиците си“, заявява Димитрова в отговор на въпроса дали вижда умисъл в бавенето на сечта.

Всички фирми, с които „Паламара“ има договори за дърводобив са от района: „Неша“ от с. Загориче, „Еколес“ от Венец, „Лестранс“ – с. Долина, „Агролес“ – с. Красен дол, „Балканлес“ – Никола Козлево, „Акация Трейд“ – Хитрино и „Дуйгу“ – с. Дренци, съобщиха от държавното стопанство. Договорите с тях са сключени от предишното ръководство, когато шеф на борда на Североизточното държавно предприятие /СИДП/ – „шапката“ на „Паламара“, беше небезизвестният местен бизнесмен и политик Бейзат Яхя.

Димитрова казва, че всеки ден води разговори със седемте фирми и настоява да си изпълняват графиците за добив. „Обясняват ми забавянето с най-различни причини, най-често, че нямат работници.

Оправдават се с ковид-пандемията. А ние сме между чука и наковалнята, между местното население и фирмите. Кметовете се сърдят на нас, хората си чакат дървата“, оплаква се временната директорка на „Паламара“.

Тя признава, че в случая „може да има и политика, защото всичко в държавата е политизирано“. В тази връзка Рина Димитрова съобщава още един факт – че за последните две седмици изненадващо са получили нови списъци от местните кметове за доставка на големи количества дърва.

„Изведнъж кметовете ни представиха заявки за 3600 кубика. При това ги струпаха само в рамките на последните две седмици!“, казва Димитрова. И недоумява защо селските кметове се сетиха чак в края на октомври да дават такива големи заявки.

„Цяло лятно сме работили. До момента сме закарали на местното население около 8 хиляди кубика дърва. И изведнъж за броени дни ни дават заявки за още 3600 кубика, при това когато времето се влоши“, казва директорката на „Паламара“.

По принцип държавното стопанство изпрака писма на кметовете още в началото на годината и те си знаят, че трябва да направят списъци на хората, които искат държа за огрев. „Изпращахме им периодично писма да им напомним, че още май-юни трябва да си представят списъците. Но това не беше направено. Списъците започнаха да идват едва през последните два месеца“, обяснява Димитрова.

Стопанството е спряло доставките на дървесина към заводите, макар че и стях има договори, които трябва да изпълнява. Спрели сме доставките към заводите, уверява директорката на Паламара. „Бяхме упрекнати от някои селски кметове, че работим за заводите.

Отговорих им, че за заводите караме тънка липа и им предложих да доставим и на населението, ако някой иска такава дървесина. Никой до този момент не пожела“, казва Димитрова. През последната седмица обаче някои села се съгласили да вземат акация, макар че досега не харесвали и нея.

На въпрос какви санкции се налагат на фирмите заради забавения дърводобив, директорката на „Паламара“ казва, че засега им отправя само писма, макар че има право директно да им прекрати договорите. „Знам, че на други места в страната им прекратяват договорите. Но ако направим това, ще забавим доставките за хората още повече“, обяснява Димитрова.

Тя е временно изпълняваща длъжността директор и пое стопанството след Гюнай Кадиров, който беше освободен от поста в края на октомври, само три месеца след като беше назначен от новото ръководство на СИДП.