Куриоз: В Тунис избирателите отказаха да гласуват

Бойкотът доведе до едва 8% отишли до урните за парламентарни избори

Новини
15:48 - 18 Декември 2022
3490
Куриоз: В Тунис избирателите отказаха да гласуват

Тунизийците масово бойкотираха вчера в парламентарните избори, предадоха световните агенции. Избирателната комисия отчете, че са гласували едва 8,8% от избирателите, или около 803 000 от общо 9 млн. избиратели. Това означава, че 91,2% са се въздържали, което е най-ниската избирателна активност от "Арабската пролет" през 2011 г. Активността на парламентарните избори през октомври 2014 г. бе рекордно висока - близо 70%.

Коалицията на опозицията призова за оставката на президента Каис Саид, който искаше тези парламентарни избори да довършат процеса, започнат от неговия преврат през юли 2021 г.

Председателят на изборния орган Фарук Буаскер призна "скромния, но не срамен процент", като заяви, че той се дължи на "пълното отсъствие на купуване на гласове (...) с чуждестранно финансиране", за разлика от миналото.

"Това, което се случи днес, е земетресение", заяви Ахмед Неджиб Шеби, лидер на Фронта за национално спасение (ФНС). "От този момент нататък смятаме Саид за нелегитимен президент и настояваме той да подаде оставка след това фиаско", добави той. Опозицията също така прикани тунизийците към "масови демонстрации и седящи стачки" с искане за нови президентски избори.

Според Джаухар Бен Мбарек (FSN) "тунизийският народ изпрати послание на чуждестранните сили - някои от които подкрепиха държавния преврат на Каис Саид - и на МВФ, че не признава това правителство и че трябва да преразгледат сметките си.

Опозицията и повечето политически групи бойкотираха гласуването. Те също така осъдиха промяната в избирателния закон, с която се въвеждат кандидатури без партийна принадлежност. Преди гласуването влиятелният синдикален център UGTT също оцени тези парламентарни избори като безполезни.

Новата Национална асамблея от 161 депутати с много ограничени правомощия трябва да замени парламента, който  Саид замрази на 25 юли 2021 г.

Друг фактор, който може да обясни недоволството, е, че кандидатите (1055), половината от които са учители или държавни служители, са предимно неизвестни, като сред тях има много малко жени (по-малко от 12 %) в страна, която се е ангажирала с равенство на половете. От месеци икономическата криза е основната тревога на дванадесетте милиона тунизийци - инфлацията е близо 10%, а млякото, захарта и оризът постоянно липсват.

Предварителните резултати от първия тур на парламентарните избори ще бъдат обявени в понеделник.