Куриоз: Зимните азиатски игри отиват в пустинята!

Саудитска Арабия спечели надпреварата, като домакин ще е пустинен град 33 пъти по-голям от Ню Йорк

Новини
20:36 - 05 Октомври 2022
2364
Куриоз: Зимните азиатски игри отиват в пустинята!

Невероятно, но факт - Саудитска Арабия спечели домакинството на Зимните азиатски игри през 2029 г. Голямото събитие ще се проведе в планинския курорт Тройена в близост до планирания футуристичен град Неом. Построяването му ще погълне 500 милиарда долара и трябва да е готов до 2026 година.

"Това е голяма победа за саудитската нация и целия регион на Персийския залив", заяви министърът на спорта принц Абдулазиз бин Турки ал Файсал, цитиран от DPA. По време на събитието ще се проведат 47 състезания. Тройена, на 50 километра от брега, е разположена на височина от 1500 до 2600 метра. През зимата температурите понякога падат до точката на замръзване, но районът е сух. Въпреки че всички състезания трябва да се провеждат на изкуствен сняг, 100 процента от енергията трябва да идват от възобновяеми източници.

Градът се изгражда в северозападната част на страната, на границата с Египет и Израел. След това в Неом ще се движат и въздушни таксита. Планира се планинският район на Тройена, който е част от мегаполиса, да бъде превърнат в зона за зимни спортове. Там ще се проведат и зимните игри. Курортът обаче ще разполага само с изкуствен сняг.

Футуристичният град, ще има стени с височина 500 метра и ще бъде 33 пъти по-голям от Ню Йорк - планира се да се разпростира на площ от 26 500 кв. км. Бъдещият град ще бъде и един от най-екологичните в света.