КУРШУМ: Иван Тодоров - Доктора гръмнат от албанци

Топ контрабандистът отказал да внася наркотици

Личности
17:15 - 19 Февруари 2022
25044
КУРШУМ: Иван Тодоров - Доктора гръмнат от албанци

Соченият от службите за един от най-големите контрабандисти на Балканския полуостров Иван Тодоров–Доктора е ликвидиран, защото отказал по неговите канали за нелегален стокообмен да се вкарват наркотици.

Това е една от последните версии за причините, довели до разстрела на бившия ветеринарен лекар преди 16 години.

В последните дни преди убийството му, на 22 февруари 2006 г., Доктора влязъл в открит конфликт с албанската мафия, пише „Телеграф”.

Рaзcлeдвaщи пoдoзирaт, чe зaд пoкушeниeтo нa Дoктoрa cтoят наемници косовари и опитите им дa cи приcвoят кoнтрaбaнднитe кaнaли, кoитo дотогава са пoд кoнтрoлa нa Ивaн Тoдoрoв.

За смъртта му има и други версии, но нито една не е категорично доказана и случаят попада в графата „Студени досиета“ редом до десетки други поръчкови убийства на прехода.

Тодоров бе разстрелян четири месеца след убийството на банкера Емил Кюлев в София.

Това се случи въпреки засилените мерки за сигурност във връзка с визитата на тогавашния турски президент Ахмет Сезер и провежданата месеци по-рано мащабна спецоперация на МВР „Респект“.

По време на стрелбата вътрешният министър Румен Петков награждаваше полицаи в Шесто РПУ. Около 14 ч. от засада килърите откриват огън по движещия се по ул. „Червена стена“ черен джип „Порше Кайен“.

Доктора е убит на място, а 37-годишният му шофьор Васил Михайлов е тежко ранен.

Убийството е извършено безцеремонно, професионално и пред очите на много хора. В близост се строи модерен бизнесцентър, в който по това време е пълно с работници, които виждат всичко.

Те описват стрелците като млади мъже, високи 170-180 см. Единият от тях бил в спортно сиво яке, а другият - с кафеникаво и бейзболна шапка с козирка.

Доктора буквално е направен на решето. Около трупа му има над 20 гилзи. В него е стреляно директно, с цел задължително да не оцелее.

Джипът е намалил скоростта, защото мястото е под наклон. Точно в този момент откъм страната на Доктора е открита стрелба.

По-късно става ясно, че минути преди разстрела по същия маршрут по ул. „Червена стена“ минават кортежите на тогавашните премиер Сергей Станишев и турския президент Ахмет Сезер, които отиват на обяд в бившия японски хотел. След покушението от полицията обявиха, че издирват лек автомобил „Ауди А4“ и двама души. Използвано е автоматично оръжие, вероятно 22-ри калибър.

За поръчителството на убийството на Доктора има няколко версии, но водеща е свързаната с контролираните от него контрабандни канали, създадени още в годините на социализма. Според тази версия Доктора имал сериозни проблеми с албанските трафиканти и косоварите, които искали да сложат ръка на целия контрол на стокообмена през Балканите от наркотици и оръжие през цигари, които са основен поминък на Доктора.

Оперативно известно е, че Доктора е партньор с прочутия гръцки контрабандист Йоргос Артемидас. Гъркът често идва в Сандански, Петрич и Свиленград. Първоначално Йоргос бил ортак с убития през 2003 г. Филип Найденов-Фатик. Твърди се, че през 1990-те години той осигурявал каналите за амфетамини на Фатик.

По това време Тодоров също е близък с Найденов и всъщност Фатик ги запознава. Доктора обаче отказва да се замесва с дрога. Все пак гъркът става един от най-близките му партньори. С негова помощ бил осигурен пътят на цигарите към Западна Европа.

В един момент обаче Йоргос започва да работи с албанците по линия на наркотиците и отношенията му с Доктора рязко се развалят, дори са в открит конфликт. Именно заради тази калимера спецченгета започват разработката "Приятели", която проследява връзките и на Доктора, Константин Димитров–Самоковеца и Йоргос.