Курти: САЩ са ключов партньор на Косово

Балкани
12:57 - 01 Юни 2023
1603
Курти: САЩ са ключов партньор на Косово

Премиерът на Косово Албин Курти заяви, че Съединените американски щати са ключов съюзник и партньор на Косово, с който ще се консултират винаги, независимо от различията между тях, предаде КосоваПрес, като се позова на публикация на Албин Курти в Туитър.

Премиерът на Косово говори пред в. „Файненшъл таймс“, след като напрежението между Белград и Прищина ескалира в последната седмица и Косово беше отстранено от учението на НАТО „Defender Europe 2023“. Посланикът на САЩ в Прищина Джефри Ховениер обяви, че изключването на Косово от учението е предприето като мярка след последните събития в северната част на Косово. Посланикът заяви също, че САЩ обмислят и други мерки, и в момента нямат "никакъв ентусиазъм" да помогнат на Косово в усилията му да получи по-широко международно признание или напредък към членство в ЕС и НАТО. 

Заради напрежението около протестите на косовските сърби в северните косовски общини, които продължават от няколко дни, както и последствията от тях, опозицията в Косово обвини Курти, че влошава връзките на страната със САЩ и поиска оставката му.

„Тези, които говорят за санкции, може би трябва да помислят по-широко или по-дълбоко", коментира Курти и заяви, че Сърбия не налага санкции срещу Руската федерация, а в същото време финансира "фашистката милиция" в Косово. Следователно може би трябва на Сърбия да бъдат наложени санкции, е казал Курти пред английския всекидневник, цитиран от КосоваПрес.

По отношение на взетите мерки от страна на САЩ спрямо Косово, Курти призна, че между двете страни е имало „едно малко разминаване“. По думите му няма нужда на Косово да бъдат налагани санкции.

Курти също така заяви, че е готов да се срещне със сръбския президент Александър Вучич с посредничеството на Брюксел. Премиерът на Косово приветства разполагането на повече войски на НАТО на територията на Северно Косово, като подчерта, че още от миналата година е призовавал там да има повече военни на НАТО.

Ескалацията на напрежението в отношенията Белград-Прищина започна в петък, когато сърбите в Северно Косово се опитаха да попречат на наскоро избраните косовски албански кметове да влязат в общинските сгради и да поемат задълженията си.

Косовската полиция използва тогава сълзотворен газ, за да разпръсне събралите се и да пусне новите служители в офисите.

В понеделник, когато косовската полиция използва отново сълзотворен газ, за да разпръсне протестиращите сърби в Звечан, се стигна до сблъсъци, при които бяха ранени около 30 войници от КейФОР и около 50 косовски сърби, предава БТА.

Косовските сърби не признават обявената през 2008 г. независимост на Косово и все още гледат на Белград като на своя столица. Сърбия също не признава независимостта на Косово. Сърбите в Косово бойкотираха местните избори през април и кандидатите от албански произход спечелиха изборите в четири общини, населени предимно със сърби - Звечан, Лепосавич, Зубин Поток и Северна Митровица.