КЗЛ глоби с 1 млн. лева ДСК

Кредитните досиета на 34 хил. клиенти на банката били публично разпространени

Общество
17:57 - 28 Август 2019
10991
КЗЛ глоби с 1 млн. лева ДСК

Комисията за защита на личните данни наложи глоба на „Банка ДСК” в размер на 1 млн. лева, става ясно от официално съобщение на КЗЛ.

Глобата е заради неправомерно разкрити и достъпени от трети лица лични данни на общо 33 492 клиенти на банката в 23 270 кредитни досиета. В тези досиета се съдържа информация и на свързани с клиентите трети лица – в това число роднини, наследници, поръчители и продавачи.

Изтеклите данни съдържат три имена, гражданство, ЕГН, постоянен или настоящ адрес, копия на личните карти и съдържащите се в тях биометрични данни за ръст и цвят на очите; всички лични данни, съдържащи се в данъчни документи, удостоверяващи доходи и здравно-осигурителен статус на кредитополучателите и трети лица по тях, както и данни за здравословно състояние (като в някои кредитни досиета се съдържат решения на ТЕЛК за намалена работоспособност), номера на разплащателни сметки, както и регистрационни номера и дати на нотариални актове с положени подписи.

Венцислав Караджов

"В конкретния случай банката, която сме глобили за неспазване на изискванията за сигурност на информацията, не е положила достатъчни технически-организационни мерки тази поверителна информация да не бъде достъпна и съответно допълнително съхранена. Физическото лице е Стефан Чолаков, който е подателят на сигнала до Комисията за защита на личните дати. Предостави един голям хард диск и допълнителна флаш памет, на която се установи, че има над 33-34 хиляди клиента на банката, чиито кредитни досиета са придобити незаконосъобразно и в последствие публично разпространени”, каза председателят на Комисията за защита на личните данни Венцислав Караджов.