Лъчезар Борисов: Инфлацията скочи на 10%, къде са мерките?

Фирмите работят без печалба, ще се увеличат цените за потребителите, прогнозира бившият икономически министър

Топ
18:40 - 07 Януари 2022
2068
Лъчезар Борисов: Инфлацията скочи на 10%, къде са мерките?

Тревожни данни изнесе бившият министър на икономиката Лъчезар Борисов. Инфлацията за потребителите стигна 10%, но мерки няма, обяви той в ефира на Би Ти Ви.

Борисов е категоричен, че новите управляващи е трябвало да се вслушат в съветите им за ограничаване на кризата. Той уточни, че инфлацията започнала да расте още през април миналата година.

Инфлацията в промишлеността е средно 30%, фирмите работят без добавена стойност, без печалба. Какво следва - или ще се увеличат цените за потребителите, или фирмите ще фалират. Влизаме в една системна криза.

Борисов коментира, че може да се подобри конкуренцията в сферата на горивата. По думите му след 12 май цените рязко са скочили. Влошил се е бизнесклиматът и доверието на потребителите. Според него чуждестранните инвестиции са намалели през миналата година заради бездействие от страна на служебното правителство.

Относно казуса с ремонта на язовир "Пазар дере", Борисов коментира, че водоемът е източен за три дни. Не коментира кой го източил. За казуса сигнализира миналата година тогавашният служебен министър на икономиката Кирил Петков.