Латвия връща задължителната военна служба

От 2007 г. армията на страната, която е и член на ЕС, се състои от професионални войници

ЕС
11:50 - 06 Април 2023
1420
Латвия връща задължителната военна служба

Парламентът на Латвия гласува "за" възстановяване на задължителната военна служба за млади мъже от следващата година, съобщава "Франс прес".

Този ход има за цел да отговори на регионалните рискове за сигурността на фона на войната на съседна Русия срещу Украйна.

Държавната служба за отбрана е нашият отговор на новата геополитическа заплаха, заяви министърът на отбраната на Латвия Инара Мурниеце пред депутатите преди гласуването.

"След бруталното нахлуване на Русия в Украйна можем да гарантираме, че Латвия е защитена само чрез цялостни отбранителни решения, които предполагат привеждане в готовност за бойни действия не само на оръжейните системи, но и на голяма част от обществото", добави тя.

Латвия премахна задължителната служба няколко години след присъединяването си към НАТО.

От 2007 г. армията на страната, която е и член на ЕС, се състои от професионални войници, както и от доброволци от Националната гвардия, които служат в пехотата на непълен работен ден през уикендите.

Страната с под два милиона души население граничи както с Беларус, така и с Русия. В момента тя разполага с едва 7500 активни войници и членове на Националната гвардия, подкрепени от 1500 войници на НАТО.

Задължителната военна служба ще е в сила за мъже от 18 до 27 години, като има няколко възможности за изпълнение на изискването.

Ще се предлага и алтернатива на невоенна служба за тези, които не отговарят на условията по здравословни или религиозни причини.

Предстои президентът на страната също да даде зелена светлина на предложението за влизане в сила на задължителната военна служба.