Лавров кани сръбския външен министър в Москва

Русия
15:24 - 06 Юни 2022
2202
Лавров кани сръбския външен министър в Москва

Руският външен министър Сергей Лавров нарече ситуацията с отмяната на посещението му в Сърбия "немислима".

По време на пресконференция той подчерта, че страните от ЕС и НАТО със своите "възмутителни действия" са лишили Белград от правото да провежда суверенна политика, цитира думите му "Радио Спутник".

"Разбира се, немислимото се случи и разбирам интереса, който проявявате към нашата оценка на тези възмутителни действия. Суверенна държава е лишена от правото да води външна политика. Международната дейност на Сърбия в руска посока е блокирана", заяви руският дипломат.

Лавров отбеляза, че подобна реакция на Запада към посещението му в Сърбия говори само едно: „Нещата на Запад са много зле”.

Дипломатът добави, че Москва е поканила сръбския външен министър Никола Селакович да посети Русия в близко бъдеще и изрази надежда, че поне неговият самолет „няма да бъде подложен на поредното срамно наказание от Брюксел и неговите клиенти, които са загубили всякакво приличие“.

Същевременно премиерът на Сърбия Ана Бърнабич каза пред радиостанция TV Pink, че президентът Александър Вучич лично участва в логистиката на посещението на Лавров, насрочено за 6 юни, тъй като ситуацията с пристигането му е много тежка.

Припомняме, че България, Черна гора и Северна Македония затвориха въздушното си пространство за самолетите на руския външен министър.