Лавров: НАТО отиде твърде далеч

САЩ и техните съюзници поемат върху себе си „огромна отговорност”

Украйна
15:46 - 07 Октомври 2022
3465
Лавров: НАТО отиде твърде далеч

„Мозъчното заболяване на Северноатлантическия алианс, за което говори преди време президентът на Франция Еманюел Макрон, напредна прекалено много, ако се съди по действията на НАТО във връзка със ситуацията в Украйна.”

Това заяви днес руският външен министър Сергей Лавров по време на заседание на комисията на управляващата партия „Единна Русия” в рамките на междупартийния форум „Екологична политика и устойчиво развитие”.

„Преди време президентът Макрон диагностицира „рак на мозъка” у Северноатлантическия алианс. И съдейки по това, как алиансът насърчава неонацистки режим в Киев, болестта е отишла твърде далеч”, отбеляза Лавров.

„Както знаете, вчера се проведе среща на върха на т.нар. Европейска политическа общност, която е по инициатива на президента Макрон. След края на срещата ръководителят на дипломацията на Евросъюза Жозеп Борел заяви с гордост, че започва сформирането на структури за сигурност без участието на Русия. Най-общо казано: скачат според свирката на Киев и поощряват безумните фантазии на онези, които все още са там на власт”, каза външният министър.

Според Лавров, по този начин САЩ и техните съюзници поемат върху себе си „огромна отговорност за опасното засилване на международното напрежение”, затрупването с оръжия на режима на украинския президент Володимир Зеленски, „въпреки неговите ясно заявени ядрени амбиции”.