Лавров убеден , че германските лекари нямат доказателства за Навални

Миналата седмица опозиционерът обвини Путин, че стои зад отравянето му

Свят
15:11 - 05 Октомври 2020
1379
Лавров убеден, че германските лекари нямат доказателства за Навални

Лекарите в университетската болница "Шарите" в Берлин, където беше лекуван руския опозиционер Алексей Навални, не са открили доказателства в неговите проби, че е бил отровен с каквото и да е бойно отровно вещество. Това обяви руският външен министър Сергей Лавров, цитиран от "Спутник".

"Лекарите в Омск не откриха никакви следи от химически бойни вещества, те честно казаха това. Но бих искал да обърна вашето внимание върху факта, че клиниката "Шарите" също не е открила каквито и да е токсични вещества в своите анализи; вместо това те бяха "открити" по-късно в клиниката на Бундесвера", коментира Лавров пред членове на Асоциацията на европейския бизнес в Русия.

"Все още не знаем: дали французите и шведите сами са провели теста, или просто са им били дадени от германците. А фактът, че нашите партньори се опитват да запазят всичко в тайна, да размътват водите, е нещо, което ни тревожи силно. Искаме да намерим истината и ще се опитаме да го направим", добави руският първи дипломат.

В същото време Лавров подчерта, че Москва не се съмнявала, че Европейският съюз ще се опита да наложи нови санкции срещу Русия във връзка с казуса с Навални, на базата на наскоро създадена политика за санкции за предполагаеми нарушения при използването на химическо оръжие.

В събота руското външно министерство се оплака, че германските им колеги са отказали да предоставят на руското посолство в Берлин консулски достъп до Алексей Навални, след като той беше изписан от "Шарите". Според Москва руските прокурори са изпратили на германската страна четири искания за правна помощ за разследването им по предполагаемото отравяне на Навални, като никой от тях не бил получил отговор.

Москва също така разкритикува остро Организацията за забрана на химическото оръжие (ОЗХО) за тихото предоставяне на германската страна на "техническа помощ" по случая Навални, без да информира Русия, и чее Русия трябвало да бъде страна във всяко обективно разследване.

Миналия месец германските власти съобщиха, че анализ на Бундесвера на пробите на Навални е открил следи от нервнопаралитичното вещество от групата "новичок". Москва нарече твърденията странни, като посочи, че преди преместването на Навални в Германия руските лекари, лекуващи го в Сибир, не са открили следи от отрови в организма му.

Миналата седмица Навални обвини руското правителство и лично руския президент Владимир Путин, че стои зад отравянето му, заявявайки, че не може да има друго обяснение за случилото се с него. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков отвърна, като нарече твърденията "безпочвени... изключително обидни и неприемливи", като обяви, че Москва "разполага с информация", че Навални си сътрудничи с Централното разузнавателно управление (ЦРУ) на САЩ.