Лавров: Западът иска да отклони вниманието от кризата на либералния модел

Мария Захарова призова Запада да не се меси в делата на други държави

Свят
12:02 - 18 Януари 2021
1529
Лавров: Западът иска да отклони вниманието от кризата на либералния модел

Министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров заяви, че критиката на Запада към Москва заради задържането на руския опозиционер Алексей Навални има за цел да отклони вниманието на гражданите им от вътрешните проблеми, съобщават "Ройтерс" и ТАСС.

Той поясни, че западните политици са се възползвали от новината за завръщането на Навални в Русия, за да отклонят вниманието от най-дълбоката криза, в която е навлязла либералният модел на развитие.

По-рано говорителят на Министерството на външните работи на Русия Мария Захарова призова Запада да спазва международното право, да не се меси в делата на държавите и да се заеме с личните си проблеми.

44-годишният Навални бе задържан на летище "Шереметиево" в Москва по-малко от час след пристигането си от Германия, където се възстановяваше 5 месеца от отравяне с новичок.

САЩ, ЕС, няколко други европейски правителства, Канада и висш съветник на новоизбрания американски президент Джо Байдън призоваха Москва за незабавно освобождаване на Навални. Някои в ЕС призоваха да се наложат санкции на Русия.

Адвокати на опозиционера обявиха, че не им е позволен достъп до килията.