Лавров: Западът подклажда напрежение в Персийския залив

Говорителят на Кремъл отбеляза, че САЩ не са информирали Русия за атаките в Близкия изток

Свят
13:49 - 30 Декември 2019
1131
Лавров: Западът подклажда напрежение в Персийския залив

Москва е обезпокоена от засилващото се напрежение в Персийския залив и вижда опити за подклаждане на това напрежение. Това заяви външният министър на Русия Сергей Лавров, цитиран от руски медии.

"Виждаме някои от нашите западни колеги да се опитват изкуствено да възпламеняват ситуацията. Русия и Иран са против такива опити с предложение за установяване на равнопоставено, взаимноизгодно сътрудничество в този важен регион", каза Лавров на среща с иранския си колега Мохамед Зариф.

Лавров направи коментара в отговор на съобщението на Пентагона, че американската армия е нанесла удари в Сирия и Ирак.

Междувременно говорителят на Кремъл Дмитрий Песков отбеляза, че САЩ не са информирали Русия за атаките в Близкия изток. Той допълни, че Русия гледа положително на всички действия за елиминиране на "терористите", докато всяко действие, което води до дестабилизиране на ситуацията, може да бъде оценено само негативно. По думите му това е критерия за разглеждане на всяка ситуация.

Китай също разкритикува САЩ за бомбардировките. Пекин призова всички замесени страни да избягват ескалация. Вашингтон трябва да зачита независимостта и националната цялост на Сирия и Ирак, призова азиатската държава.