“Нулевият“ пациент във Великобритания се е заразил в австрийския курорт Ишгъл

Най-вероятно мъжът е пипнал заразата на парти в планината

Актуални новини
09:33 - 26 Март 2020
4111
“Нулевият“ пациент във Великобритания се е заразил в австрийския курорт Ишгъл

Нулевият“ пациент с коронавирус във Великобритания е ИТ консултант, който се е заразил с вируса-убиец на ски парти в Австрия" и е разпространил заразата седмици по-рано, отколкото се смяташе, пише "Дейли мейл".

Дарън Бланд от Маресфийлд, Източен Съсекс, се смята, че е заразил жена си Сара и децата си, след като се е завърнал от Ишгъл в средата на януари.

50-годишният мъж се е присъединил към трима приятели в австрийския ски курорт от 15 до 19 януари. И тримата са отпътували към домовете си - двама в Дания и един в Минесота, САЩ - болни.

Прокуратурата разследва дестинацията за евентуална небрежност, поради която стотици чужденци са се заразили с коронавирус.

Бланд разказва, че са посетили бар “Кицлок“, където хората танцували и пеели, разгорещени и потни след карането на ски, а сервитьорите правели снимки. “Не бихте могли да си представите по-добро място за вируса“.

“Бях болен в продължение на 10 дни. Не можех да стана, не можех да работя. Бях останал без дъх“. Той каза, че е предал вируса на семейството си, преди симптомите да се разпространят в квартала му.

Семейството Бланд не е тествано за коронавирус, но ако резултатите им се окажат положителни, това означава, че вирусът е достигнал бреговете на Великобритания месец по-рано, отколкото се смяташе.

Официално първият регистриран случай във Великобритания бе на 31 януари, а първото предаване на вируса - на 28 февруари. Оттогава вирусът се разпространява, като броят на заразените достигна 9 529 души, а 465 починаха.

49-годишната г-жа Бланд призова нейното семейство да бъде тествано, за да се опита да помогне на властите да разберат как Ковид-19 е обхванал цяла Великобритания.

Курортът Ишгл, наречен “Алпийската Ибиса“, е изправен пред трудни въпроси, относно това как гуляйджиите в крайна сметка разпространиха заразата в цяла Европа.

Австрийските служители започнаха разследване дали популярният курорт в провинция Тирол умишлено е укрил случаи, защото това би навредило на туристическата индустрия по време на ключови местни избори.

Лидерът на опозицията Доминик Оберхофер заяви, че трябва да се задават въпроси за връзката между хотелиерите и политиците, които са отговаряли за контрола на заболяванията от коронавирус.