Леден таратор с пъпеш
за 6 порции, 45 мин
Продукти
700 г краставици
1 кг пъпеш
3 стръка пресен лук
½ връзка кориандър или копър, магданоз, мента
1 лимон
500 мл кефир или айрян
сол и черен пипер
1 малко червено люто чушле
½ връзка див лук или зелени пера на пресен лук
Приготвяне
Краставиците се обелват и се нарязват на кубчета.
Половината почистен пъпеш се изрязва на топчета или се нарязва на кубчета. Останалият се настъргва едро.
Пресният лук се нарязва на парчета. Кориандърът се наситнява.
Краставицата се пасира с лука, настъргания пъпеш, кориандъра, 2 с.л. лимонов сок, кефира, сол и черен пипер. Добавя се лютото чушле на ситно.
Замразява се във фризера около 45 мин., като се разбърква няколко пъти – трябва само да се заскрежи, а не изцяло да замръзне.
Слага се в изстудени чаши или купички, а те в лед.
Гарнира се със стръкчета зелен лук и пъпеша на топчета или кубчета.
Към ледената супа може да се добави сварено месо от раци или скариди, миди.
200 разнообразни рецепти два пъти в месеца със списанието "Кулинарен уикенд" - само за 1 лев. Търсете новия брой с акцент "Свежо зелени летни сарми".
Търсете новото специално печатно издание "Домашно консервиране" - за всеки сезон. 100 страници за 3,49 лв.