Декемврийска жега: Ледената пързалка в Пловдив се разтече

Генераторите работят на макс, но не могат да надвият високите температури

Общество
16:16 - 27 Декември 2023
6247
Декемврийска жега: Ледената пързалка в Пловдив се разтече

Много е мокро, но така по–добре се кара, готино е. Това си говореха деца, докато препускаха с кънки по ледената пързалка на централния площад в Пловдив. След като термометърът отчете 18 градуса, ледът буквално се превърна във вода.

"Генераторите работят с двойно по–голяма мощност, но пак не могат да се преборят с високите температури", обясниха организаторите на атракцията. В третия ден на Рождество пързалката се пука по шевовете. "Пълна лудница, дано не стане беля, докато дъщеря ми се пързаля", молеше се майка, чакайки пред оградата детето си.

От всички възрасти могат да се видят на атракцията  – малки с родители, ученици, тийнейджъри, че дори и не съвсем млади хора.

"Опасно е, защото ледът е мокър и няма добро сцепление с кънките. Така много лесно се пада", не споделят ентусазма на малките по–опитни кънкьори.

Въпреки риска 5–годишната Зори е доведена от баба си и лелите си чак от Карлово. Тя беше надянала кънките и чакаше да й дойде редът. Опашката е голяма, въпреки че капацитетът на пързалката е 900 души. Една сесия продължава 2 часа.

"Как ще я пуснем сама? Изключено е, някоя от нас ще се жертва, на Зори й е за първи път", обясни баба й.

Мнозина обясняват, че пързалката е единственото нещо, по което си личи, че в Пловдив е зима.

Чак от Лондон бяха дошли пловдивчанката Елена с двете си деца  – Мирела и Мирослав. Семейството живее и работи в британската столица, но за празниците са си дошли.

"В момента е невъзможно да се доберем, ще запазим час за 17 и след това директно отиваме да празнуваме на свекър ми именния ден", обясни Елена.