Легенда: Мусинската пещера крие римско злато

Легенди
11:01 - 25 Януари 2023
8750
Легенда: Мусинската пещера крие римско злато

Мусинската пещера е една от най-големите туристически атракции в близост до Павликени. Тя се намира в землището на село Мусина, в южната му част, почти в самото село. Дълга е 382 метра и е изцяло изучена и картографирана от спелеолозите.

Легенда разказва, че в дъното на една от залите във водната галерия на пещерата има потопено римско злато, заради което са и честите иманярски набези.

Пещерата има два входа – единият сух и по-широк, а другият по-тесен и воден. Във водната част тече подземна река, която идва от десетки километри по карстовите разломи и пещери. Има дори запазени спомени, че преди време в пропастна пещера в района на село Добромирка (около 17 км по права линия) била пусната слама, която изплувала в Мусинската пещера.

При изследвания е установено, че с водата от извора в пещерата се е захранвала водоснабдителната мрежа на римският град Никополис ад Иструм.

В дълбочина на пещерата се намира „Синьото езеро“ (Синият вир), което се явява и начало на много опасен сифон. А сухоземната част на пещерата е обитавана от голяма прилепова колония.

Преди 1990 г. пещерата е била благоустроена и осветена, а входът затворен. Сега достъпът е свободен, но е опасно за хора, които не са пещерняци.