Легендарен руски рокаджия глобен за изявление срещу нападението над Украйна

Фронтменът на групата ДДТ Юрий Шевчук заяви, че родината, това не е постоянно да лижеш задника на президента

Русия
15:43 - 16 Август 2022
2662
Легендарен руски рокаджия глобен за изявление срещу нападението над Украйна

На Юрий Шевчук, бележит ветеран на руската рок музика, днес беше наложена глоба за това, че на концерт осъдил офанзивата в Украйна и президента Владимир Путин, предаде Франс прес.

Съдебен състав в град Уфа, столицата на руската република Башкирия, призна певеца за виновен за "публично действие, целящо дискредитиране на използването на руските въоръжени сили", и го осъди да плати глоба от 50 000 рубли (около 800 евро), съобщи пресслужбата на съдебната институция.

На 18 май 65-годишният Шевчук заяви, че "родината, това не е постоянно да лижеш задника на президента", според видеоклипове, разпространени онлайн.

"Сега в Украйна убиват хора, и защо? Нашите момчета умират в Украйна, и защо?“, попита певецът на концерт в Уфа, обръщайки се към присъстващите. Той изрази съжаление за младите в Украйна и Русия, "които умират заради Наполеоновите планове на нашия цезар".

Макар на Шевчук сега да е наложено административно наказание – глоба, руският Наказателен кодекс предвижда за такива престъпления до пет години ефективна присъда в случай на рецидив или утежняващи вината обстоятелства. 

Певецът, който не присъства на днешното съдебно заседание, защото е под карантина с коронавирус, внесе писмена декларация чрез адвоката си Александър Передрук. В нея Шевчук подчертава, че "винаги е бил против войната, независимо в коя държава и независимо кога се е водила".

Всички проблеми и трудности от политическо естество между държавите и народите трябва да се уреждат по дипломатически път, изтъква той.

Фронтмен на рок групата ДДТ, много популярна в бившия Съветски съюз, Шевчук през годините е осъждал авторитета на Путин, а през 2010 г. дори отправи предизвикателство към него на среща, излъчена по телевизията, отбелязва АФП.

Той беше и един от лидерите на голямо протестно движение в Русия през 2011-2012 г., с което Кремъл се разправи. Преди епохата на Путин Юрий Шевчук се отличи с кампанията си срещу първата война в Чечения през 1994-1996 г.

Певецът започва кариерата си през 80-те години на миналия век - последното десетилетие на СССР, и си спечели популярност благодарение на песните си срещу системата в обхванатата от криза империя, отбелязва АФП. При разпадането на СССР Шевчук вече е фигура в руския рок.