Легендарна американска сенаторка почина на 90-годишна възраст

САЩ
16:47 - 29 Септември 2023
3295
Легендарна американска сенаторка почина на 90-годишна възраст

На 90-годишна възраст почина Даян Файнстайн - сенатор от Калифорния в продължение на над три десетилетия и една от първите жени в американската политика.

Файнстайн беше добре известна като гласовит защитник на мерките за контрол на оръжията и ревностен поддръжник на забраната за използване на нападателни оръжия, подписана от президента Бил Клинтън през 1994 г.

Тя служи шест мандата като сенатор от Калифорния, след като спечели изборите през 1992 г. От 1978 до 1988 г. е била три мандата кмет на Сан Франциско.

Файнстайн беше най-възрастният член на Сената на САЩ. В продължение на месеци тя беше изправена пред въпроси за предполагаеми проблеми с паметта и когнитивните си способности.

През април представителката на Демократическата партия от Калифорния беше приета в болница след "леко падане" в дома си - последното от поредицата ѝ здравословни проблеми.

Бившият кмет на Сан Франциско вече бе обявила плановете си да се оттегли в края на следващата година.

Президентът на САЩ Джо Байдън я нарече "страстен защитник на гражданските свободи" със "силен глас в подкрепа на политиките за национална сигурност, които ни държат в безопасност, като същевременно зачитат нашите ценности". Той определи Файнстайн за един от най-добрите сенатори, припомня BBC.

По-рано тази година тя отсъстваше от Капитолия в продължение на почти три месеца след заболяване. След завръщането си пое по-леки задължения и се придвижваше с помощта на инвалидна количка. Понякога проявяваше объркване по време на интервюта, както и при изслушвания в комисии или гласувания в зала.