Легендата Бубка остава без "Герой на Украйна"

Лекоатлетът беше обвинен в държавна измяна

Новини
14:27 - 12 Юли 2023
2264
Легендата Бубка остава без "Герой на Украйна"

Легендарният Сергей Бубка може да бъде лишен от почетното си звание "Герой на Украйна", разкри член на Украинския олимпийски комитет.

Причината за публичното разжалване на един от най-великите украински спортисти за всички времена е бизнес авантюрата му в самопровъзгласилата се за независима Донецка народна република.

Проверка в Търговския регистър на Русия показа, че Бубка е съучредител на компанията "Монблан", която през май 2023-а подписва договор за снабдяване на проруските части в Донецк с гориво.

Именно заради това бившият състезател по скелетон Владислав Гераскевич, който е член на Олимпийския комитет на Украйна свика събрание, на което ще бъде гласувано освобождаването на Бубка от комитета, както и отнемането на званието му за герой на родината.

Бубка освен това е член на МОК и вицепрезидент на Международната федерация по лека атлетика, като не е ясно дали неговото разжалване в Украйна ще повлияе и на постовете му в международните организации.

До миналата година легендарният атлети бе президент на Украинския олимпийски комитет. Пост, който заемаше в продължение на 17 години.

Бубка е истинска икона в овчарския скок. Олимпийски шампион от 1988-а и шесткратен световен първенец, като именно той държеше световния рекорд в дисциплината до появата на новото чудо Арманд Дуплантис.