ЛЕГЕНДИ: Георги Чапкънов в един хоспис с Боян Радев

Престоят в скъпарския дом струва 4000 лева на месец

Легенди
20:04 - 25 Януари 2023
64532
ЛЕГЕНДИ: Георги Чапкънов в един хоспис с Боян Радев

В елитен столичен хоспис посрещна своя 80-годишен юбилей на 24 януари големият скулптор Георги Чапкънов. В заведението за възрастни творецът постъпил още през есента. Оказва се, че в същия частен старчески дом старините си карат и други двама известни българи – изтъкнатият художник Иван Вукадинов и двукратният олимпийски шампион и известен колекционер на изкуство Боян Радев. Тримата големи всеки ден си правели компания и били безкрайно доволни от грижите в заведението.

Боян Радев

Хосписът, намиращ се на Околовръстния път в София, всъщност е сред най-скъпите в столицата, но и с най-добри условия. Обстановката вътре била досущ като в луксозен хотел, а персоналът – висококвалифициран и изключително внимателен. Точно заради това цените не са по джоба на всеки. Престоят там струва 130 лева дневно, вижда се от справка с официалния им ценоразпис.

Сумарно месечно цифрата набъбва до 3900 лева. Таксата покрива разнообразни хранения три пъти дневно, лична визитация от лекар, оценка на състоянието, прегледи три пъти седмично и 24-часова грижа от медицинска сестра.

Осигурени са още придружители – болногледачи, които предоставят основни здравни грижи и подпомагат дейността на медицинските сестри, а освен това оказват помощ на възрастните за всички жизнени потребности – хранене, личен тоалет и хигиена, движение, обличане и други, пише Ретро.

Помещенията в хосписа са отлично обзаведени и поддържани, а личните стаи на настанените там разполагали с хотелски екстри като ергономични и мултифункционални легла с няколко степени за фиксация на позицията.

Доскоро Чапа получаваше пенсия от едва 312 лева. През 2021 г. му бе присъдена и персонална доживотна за заслуги в размер на 700 лева. Сумата обаче е крайно недостатъчна, за да покрие разходите за престоя му в хоспис, които се поемали от неговите деца.

Там прочутият скулптор се чувствал добре. Редовно се виждал с близките си, на които поръчвал да му носят материали, с които да твори. С Вукадинов и Боян Радев си правели компания и времето им минавало неусетно. Миналата година Чапа прекара тежък Ковид и известно време бе в болница, но успя да се закрепи.

„От смъртта не се страхувам. Чакам я с трепет. Както се казва – с ежеминутно нарастващо вълнение. Страх ме е от друго. Да не взема в края на живота да оплескам работата, да се почувствам опозорен. Затуй искам да вървя при жена си. Стига ми вече. Изпуснах се да го кажа това два пъти пред сина. И видях как думите ми го смачкаха.

Затова повече не се обаждам. Но ми е все в ума. Осем години и половина, откак я няма моята Снежа, и не мога да свикна. Тя беше светица. Отгледа децата ми, внуците ми и мен самия. Нищо, че майка ѝ беше страшна проклетница“, казва в навечерието на своя 80-годишен юбилей Георги Чапкънов.