Лейбъристите гласуват за наследник на Корбин

Говорителят на работническото движение за Брекзит Кейр Стармър в момента е фаворит

Свят
14:49 - 24 Февруари 2020
1045
Лейбъристите гласуват за наследник на Корбин

Почти 600 000 членове на основната британска опозиционна Лейбъристка партия започнаха да гласуват в понеделник за нов лидер, който да замени крайно-левия Джереми Корбин вследствие на опустошителното поражение на изборите, предава АФП.

Трима кандидати - всички членове на парламента - са в състезанието, като крайният резултат трябва да бъде обявен на 4 април.

Говорителят на работническото движение за Брекзит Кейр Стармър в момента е фаворит и се разглежда като по-умерена от основния си съперник – съюзникът на Корбин и говорител за икономиката Ребека Лонг-Бейли.

Третата кандидатка Лиза Нанди е добре оценена в Уестминстър, но има нисък обществен профил.

Корбин беше избран за лидер на лейбъристите през 2015 г. в шоков резултат, след политическа кариера, прекарана в кулоарите на партия, където малко депутати споделят твърдите му социалистически възгледи.

Сега на 70, той привлече голяма подкрепа сред младите хора, но бе принуден да се оттегли след втората си изборна загуба през декември.

Лейбъристите регистрираха най-лошия си резултат от 1935 година, докато Консерваторите триумфираха с обещанието на премиера Борис Джонсън, което впоследствие бе изпълнено, да изкарат Великобритания от Европейския съюз.

Имаше повече кандидати за наследник на Корбин, но само трима достигнаха необходимия праг на подкрепа от колегите депутати, синдикатите и местните трудови асоциации. Сега зависи от членството да реши. Пощенските и електронните бюлетини бяха изпратени в понеделник.