Лекар от Китай оперира мозъка на пациент от 3000 км

Докторът излекува пациент с паркинсон

Любопитно
17:52 - 18 Март 2019
1652
Лекар от Китай оперира мозъка на пациент от 3000 км

Лекар от Китай направи революция в медицината - изпълни първата в света мозъчна операция от дистанция с помошта на 5G технология на пациент, който е бил на 3 000 км от хирурга, написа Vesti. Пациентът страдал от паркинсон.

Д-р Линг Джъпей имплантирал невротрансмитер в мозъка на пациента си в събота, информираха китайските медии.

Хирургът действал с инструментите, намиращи се в пекинска болница от клиника в югозападен остров Хайнан, отдалечен на разстояние 3 000 км. Операцията продължила 3 часа и е завършила успешно. Пациентът е уверил, че се чувства добре след интервенцията.

Д-р Джъпей използвал компютър, свързан с мрежа от следващото поколение 5G, която изгражда китайския гигант „Хуауей”. Скоростта на мрежата позволява връзка почти в реално време, твърди доктор Линг.

Дистанционната хирургия навлиза все повече в клиниките и е социално значима, защото дава възможност за лечение на бедни от райони или военни зони. 5G направи своя дебют в дистанционната хирургия през януари, когато китайски лекар успешно оперира животински дроб в Медицинския университет във Фудзиен, докато той бе на югоизточния бряг на Китай.