Лекар развенча най-големия мит за гастрита и язвата на стомаха

Здраве
14:19 - 06 Август 2024
2263
Лекар развенча най-големия мит за гастрита и язвата на стомаха

Гастритът и стомашната язва могат да бъдат излекувани, ако се спазват препоръките, според руския лекар д-р Людмила Сухорукова. Специалистът подчертава, че тези заболявания не винаги се превръщат в рак на стомаха, това е просто ужасен мит.

"Невинаги е сигурно, че язвата и гастритът ще се превърнат в рак на стомаха. Нашето тяло има свои собствени защитни механизми, насочени към борба с агресивните фактори. Срещали сме случаи, при които язви заздравяват сами”, обяснява лекарят.

Според нея ефективността на лечението на гастрит зависи от индивидуалните характеристики на организма, формата на заболяването, нивото на стомашна киселинност, зоната на възпаление и много други фактори. Д-р Сухорукова уточнява, че е важно при поява на симптоми незабавно да се консултирате с лекар. Както отбеляза лекарят, основното е да се отстрани причината за заболяването навреме.

"Само HP-асоциираният гастрит с чревна метаплазия и атрофия в продължение на много, много години в няколко процента от случаите може да доведе до дисплазия и рак. За щастие тези процеси са изключително бавни и отнемат много години. Ако проведете преглед навреме, хванете болестта на етапа на гастрит и преминете курс на антибактериална терапия, насочена към унищожаване на тази бактерия, тогава може да се избегне ужасно заболяване", споделя гастроентерологът.

Причини за гастрит

Причинителите на гастрита могат да бъдат различни, но най-важната е бактерия, наречена Helicobacter pylori. Открива се в 80-90% от случаите. Хората се заразяват с нея поради лоша лична хигиена. Helicobacter е опасна бактерия, защото унищожава клетките, които произвеждат солна киселина. Поради това в човешкото тяло се произвежда голямо количество киселина и това нарушава процеса на смилане на храната.

Има и други важни причини:

Нездравословно хранене. Когато човек се придържа към неправилен прием на храна, преяжда или, обратно, недояжда, това води до гастрит. Диетата не трябва да съдържа мазни храни и пикантни сосове. Струва си да добавите към менюто си храни, богати на фибри и растителни храни.

Някои лекарства (болкоуспокояващи, противовъзпалителни лекарства, лекарства за предотвратяване на съсирването на кръвта) дразнят лигавицата и това води до възпалителен процес.

Алкохолни напитки.

Чести стрес, хранителни алергии.

Появата на симптоми на гастрит
 
Това заболяване се проявява с различни признаци. Всичко зависи от степента и вида на заболяването. Основните характеристики включват:

Намален или загуба на апетит.

Внезапни болезнени усещания в корема и усещане за ситост по време на хранене.

Оригване, повръщане или киселини.

Неприятна миризма от устата, цветът на изпражненията се променя, стомахът се подува.

Главоболие, ускорен пулс, високо ниво на слюноотделяне.

Хроничният гастрит има симптоми, които са по-трудни за дефиниране (обложен език, запек, умора, подуване на корема, диария, специфичен шум в червата по време на хранене).