Лекар за коронавируса: По-висока е смъртността при пушачите!

Доктор Николова съветва е да се избягват тесните контакти

Общество
15:14 - 15 Март 2020, Обновена на: 15:19 - 15 Март 2020
6462
Лекар за коронавируса: По-висока е смъртността при пушачите!

Едно от нещата, които трябва да правим е да отваряме често широко прозорците, да влиза чистият въздух, препоръчва доктор Гергана Николова в „Ники Кънчев шоу“ по Дари радио. Тя е член на управителния съвет на Българския лекарски съюз, продължава с общопрактикуващата си дейност и е един от най-добрите специалисти в страната ни.

Доктор Николова съветва да се разхождаме на чист въздух, доколкото ни е възможно. Но в същото време да спазваме дистанция от другите в парка. „Винаги е имало остри респираторни заболявания, били са точно по това време на годината. Тази година обаче, освен всичко друго, дойде и Коронавирусът, който е по-нов щам. Той не е нещо чак толкова „екзотично“. Просто не сме срещали този щам и към него нямаме изработени никакви защити. Нашата имунна система не го разпознава, не го е срещала и тепърва започва да се справя с него твърди доктор Николова.

Тя ни съветва да спим повече, да дишаме чист въздух, да стоим повече на открито, да се движим повече, да ядем повече плодове и зеленчуци, но и да спрем, или поне да ограничим пушенето.

„По-висока е смъртността при пушачите. Цигарите трябва да ги спрем. Защото те увреждат по определен начин ресничестия епител, утреждат епитела на бронхите, белия дроб и когато влезе и една инфекция, която има рецептор само и единствено за белодробна тъкан, и атакува единствено белия дроб се получава един синергизъм в действието и се повишават усложненията.“ – обяснява тя.

„Щамът атакува белия дроб. Коронавирусът обикновено започва с постъпателно покачване на температурата, усещане за задух, усещане, че не ни достига въздух, кашлица, която е суха, защото възпалителният процес се развива в алвеолите, така наречените интерстициални пневмонии и заради това няма този обилен секрет, който има при една бактериална пневмония – пояснява Николова.

Според нея  е нетипично за коронавируса да има обилна секреция от носа, но не е и невъзможно, ако инфекцията се комбинира с риновирус.

 „Човек може да има коронавирус, въпреки течащия си нос. Грипът никога няма да изчезне, той ще си върви с човечеството. Вируси ще има и бактерии, те са около нас, те са част от света, микробите, или с нас, съпътствали са човечеството. Друг е моментът, че ние вече сме далеч по-еволюирало общество, че  сме доста по-изнежени, че вече стоим много повече затворени, прекарваме много повече време в топлите стаи, където поддържаме една температура по начин, по който въздухът става сух, където е доста по-запрашено, че пушат вече много повече хора. Заболяването се развива в конкретния пациент. Различно е при всеки.“

Един от нейните съвети е да се избягват тесните контакти, като  се стараем да сложим метър и половина разстояние между нас и хората, с които искаме да се видим.

„Това е вирус, който се разпространява в зимния и в ранния пролетен период тогава, когато температурата и влажността на въздуха са подходящи. Когато станат 30-градусови, той не може да се развива. За да можем да се справим с тази инфекция, се изисква повече лична отговорност към общественото.“

 „Може би ще трябва около година да се появи ваксина за коронавирус.“ – Предполага тя.

„Ако сложим маска, ние първо сме отговорни за тези, с които сме. По някакъв начин, ще ги предпазим, защото при коронавирусът има така наречените хора, които са заразоносители. По-добре е да ги има.“

При висока температура, Д-р Николова ни съветва да не започваме веднага да пием антибиотик. А да започнем с нещо, което понижава температурата, с имуностимулиращи, но в никакъв случай не и ю с антибиотик.