Лекар зове хората от рисковите групи да се ваксинират

Нека не се филмираме с различни конспирации за чипове, каза зам.-председателят на БЛС д-р Николай Брънзалов

Актуални новини
09:11 - 06 Декември 2020
3853
Лекар зове хората от рисковите групи да се ваксинират

“Трябва да убедим хората в рисковите групи да се ваксинират. Това е начинът за борба с вируса. Нека не се “филмираме” с различни конспирации за чипове”. Това каза в ефира на “Събуди се” по Нова телевизия зам.-председателят на БЛС д-р Николай Брънзалов. Той дори заяви, че е готов да се ваксинира в ефира на предаването, за да докаже на хората, че това не е опасно. 

Самият той направил кратко допитване до своите пациенти в деня, когато бе обявен националният план за ваксинация. "Когато отидох на работа, попитах първите 10 пациента дали ще се ваксинират. 9 от 10 казаха, че ще го направят. Това ме изненада, но и зарадва”, коментира зам.-председателят на БЛС.

Той поясни и как ще започне ваксинирането у нас.  “3 дни, след като Европейската комисия по лекарствата разреши прилагането на ваксината в България, ние ще стартираме със 120 000 дози. Тоест 60 000 души ще бъдат ваксинирани. Ще започнем с медиците на първа линия. На първи етап трябва да проучим кой желае да се ваксинира. Надявам се да бъдат повече желаещите”, каза още Брънзалов.

"Преди да започнат да ваксинират общопрактикуващите лекари, самите те трябва да бъдат ваксинирани. На първия етап трябва да проучим кои от колегите ще пожелаят да бъдат имунизирани, като се надявам бъдат колкото се може повече. Ваксината е основното оръжие срещу това зло, което е в момента'', категоричен е д-р Брънзалов.

По отношение електронните направления за PCR тест лекарят посочи, че има някои проблеми с електронния подпис на личните лекари, но е сигурен, че това всички недостатъци ще бъдат отстранени във времето. "Да работим конструктивно. За да се осъществи такава мащабна кампания на такъв широк фронт, трябва да се работи в екип, за да бъде осъществена имунизацията на населението от COVID-19", това заяви заместник-председателят на Българския лекарски съюз д-р Николай Брънзалов във връзка с предстоящия план за ваксиниране на българското население срещу COVID-19.