Лекарка от В. Търново: Локдаун веднага, или ще се мре по улиците!

Пациентите са с тежки усложнения, тръшкат ги инсулти и тромбози

Общество
16:39 - 29 Октомври 2021
4013
Лекарка от В. Търново: Локдаун веднага, или ще се мре по улиците!

"Незабавно, на секундата, трябва да бъде обявен локдаун не с отлагане за два-три дни. Просто държавата трябва да бъде затворена поне за две седмици. Виждам че няма такава нагласа, но това означава, че пациентите ще започнат да мрат по улиците." Мрачната прогноза направи пред "24 часа" шефката на белодробната болница във Велико Търново д-р Стела Денчева.

Отделението за COVID болни в Специализираната болница "Д-р Трейман" е пълно и вече се налага да връщат пациенти. "Днес, приехме пациенти на местата на изписаните. Разбрали сме се с двама инфектирани, които дойдоха в не толкова тежко състояние, да дойдат утре, защото тогава ще изпишем и ще се освободят две легла", коментира д-р Денчева.

При тази вълна на заразата пациентите са много тежки със сериозни усложнения, казва пулмоложката. "Дотук сме имали пациенти с тромбози на артериите по крайниците, няколко с инсулт. Тази сутрин дойде пациентка с COVID за хоспитализация и направи инсулт, още докато стъпи в клиниката. Наложи се да я местим в областната болница за консултации, защото там са възможностите, където тези пациенти могат да бъдат комплексно обслужени. При нас няма възможност за обгрижване на пациенти с неврологични заболявания", разказа лекарката.

Белодробната болница, която се спаси от затваряне, като привлече лекари с атрактивни заплати от по 4000 лв., сега страда от остър недостиг на медицински сестри. От нужните 19 за обезпечаване на отделенията, в момента са 5, заедно със старшата сестра. Това налага по една сестра на смяна да обслужва 20 ковидно болни, 10 пациенти с туберкулоза и 13 с други белодробни заболявания в "чистия" сектор.

"В предишните вълни, когато COVID се надигне, изчезваха пациентите с белодробни заболявания, сега обаче не е така. Има доста пациенти и те са в доста тежко състояние. Оказва се, че в област Велико Търново няма къде да бъдат настанени, освен при нас", разяснява управителката.

"Заплатите при сестрите не са по-малко атрактивни, няма сестра, която да си тръгва с по-малко от 2000 лв.", твърди д-р Денчева. И за този проблем шефката на общинското здравно заведение очаква съдействие от кмета Даниел Панов, които е пряко ангажиран с проблема. До дни в екипа ще се включат две студентки по здравни грижи от търновския филиал на МУ-Варна, които ще бъдат назначени на работа по време на преддипломния си стаж.

Д-р Денчева не крие, че има няколко колеги в болницата, които не желаят да се ваксинират и се налага през ден да правят антигенни тестове. "Не мога да насиля никого, още повече те са колеги и са запознати с ползите и рисковете. Аз съм ваксър и смятам, че ваксините са нещото, което спестява много главоболия. Защото е много по-лесно и много по-евтино да се профилактираш, отколкото да лекуваш заболяване. Особено при COVID ние не знаем каква ще е продължителността на заболяването. То е непредвидимо при всеки пациент, а разходите за лечение са безумни. Най-лошото е, че се заразяват страшно много хора", казва д-р Денчева.