Лекарствата: няколко истини и заблуди

Здраве
09:28 - 17 Юни 2021
4156
Лекарствата: няколко истини и заблуди

Пациентите понякога се отказват сами от това да вземат някои от предписаните им лекарства, показва статистика, изготвена от американски специалисти към Националния център за здравеопазване на САЩ (National Institute of Health). От кои именно и защо?

1. Антидепресантите

Какво се говори? Таблетките не ми помагат.

В действителност: Това не е така. Правилно приложени, тези медикаменти помагат, но не веднага. Лечението на депресията е дълъг и сериозен процес и затова не може да се очаква твърде бърз резултат.

Какво да направим? Просто изчакайте. Най-често проявите на депресията започват да намаляваа едва след 2-4 седмици от началото на лечението. Първоначално се нормализират сънят и апетитът, после се подобрява настроението, изчезва тревогата. И едва след това се появява желанието да се прави нещо, възстановява се желанието за живот.

Какво се говори? Антидепресантите водят до зависимост.

В действителност: В това твърдение има доза истина.

Но някои лекарства от последно поколение не предизвикват такава зависимост. Освен това не бива да се забравя, че крайният принцип, по който се прилага един медикамент, е ползата да е по-голяма от евентуалните вреди.

Какво да направим? Приемането на антидепресанти трябва да става постепенно под наблюдението на специалист. Дозировката се подбира индивидуално и внимателно. Препаратите се приемат в продължение на няколко месеца, а след това също така плавно и под лекарски контрол трябва да стане и тяхната отмяна.

2. Антибиотиците

Какво се говори? Антибиотиците понижават имунитета, предизвикват чревни разстройства и натравяния на черния дроб.

В действителност: Съвременните антибиотици не влияят на имунитета. И много по-рядко в сравнение с техните предшественици предизвикват проблеми в работата на червата. С черния дроб ситуацията е по-сложна. Наистина антибиотиците могат на повлияят отрицателно на неговата работа, но не всички – подобно действие могат да имат не повече от половината от всички съвременни препарати.

Какво да направим? Трябва да се изследвате при специалист и да се лекувате само с тези препарати, които са необходими в конкретния случай. В някои ситуации просто не можете да се откажете от тях – например при отит, ангина, лимфаденит, хламидиоза. Своевременното лечение позволява да се избегнат сериозните усложнения при пневмония, остър пиелонефрит, абцеси, остеомиелит, язва.

Съществуват и много възможности за профилактика на усложненията. Това са киселомлечните продукти и витамините.

3. Женските хормони

Какво се говори? Дебелея, гади ми се и страдам от главоболие.

В действителност: Таблетките, съдържащи хормони, днес успешно се прилагат за лечението на много гинекологични заболявания: дисфункция на яйчниците, хиперплазия на ендометрията, нарушения в менструалния цикъл и др.

Увеличаване на теглото и други странични ефекти „женските” таблетки предизвикват много по-малко отколкото останалите хормонални препарати. Затова може да се каже, че това негативно отношение е остатък от миналото. Страничните ефекти са характерни най-вече за таблетките от предходните поколения. Съвременните нискодозирани хормони са много по-безопасни.

Какво да направим? Необосновано е да се страхувате от употребата на хормони. Но при наличието на странични ефекти, потърсете лекарски съвет. Ако препаратът се окаже неподходящ за вас, можете да го замените с аналогичен, но с по-малко нежелателни ефекти.

Какво се говори? Женските хормони повишават риска от рак.

В действителност: От заболяване от рак се страхуват основно жените в периода на климактериума, които приемат хормони продължително време.

Техният страх е обоснован само частично.

До днес няма единно мнение за влиянието на хормоните върху риска от онкологични заболявания. Смята се, че използването на заместващата хормонална терапия повече от 5 години наистина повишава малко риска от рак на гърдата – особено при тези жени, които имат наследствена предразположеност.

В същото време заместващата терапия премахва неблагоприятните прояви на климакса и значително подобрява състоянието на жената. Тя влияе благоприятно на паметта, настроението и възпрепятства развитието на остеопороза. При индивидуален и правилен подбор на лекарствата рискът се свежда до минимум.

Какво да направим? Направете си подробни изследвания преди да започнете приемането на хормоните. Информирайте лекаря не само за своите заболявания, но и за тези на вашите роднини. Това ще му помогне да вземе правилното решение.

4. Хормони – глюкокортикоиди

Какво се говори? Ще напълнея.

В действителност: Страхът от такива хормони като преднизолон и дексаметазон е обоснован. Те наистина стимулират апетита и повишават риска от напълняване.

Какво да направим? Ако лекарят ви е назначил тези препарати, спазвайте строга диета. Постарайте се да се откажете от мазната и сладка храна, по възможност увеличете физическото натоварване.

Какво се говори? Страхувам се от страничните ефекти.

В действителност: Тези хормони наистина могат да предизвикат най-различни странични ефекти: от рани до отоци и остеопороза. Потискането на имунитета по време на тяхното приемане повишава риска от вирусна, бактериална или гъбична инфекция.

Какво да направим? Често лечението с тези препарати е единственият изход: те способстват за бързото и значително облекчаване. Има много заболявания, при които хормоните спасяват живота или значително го удължават. Точното спазване на лекарските предписания помага да се избегнат усложненията.

Страничните ефекти могат да се намалят, ако хормоните се прилагат местно - например ако се вкарват в кухината на ставата при остеоартрит или инхалационно при астма. Тези лекарства нанасят по-малка вреда на здравето, ако се приемат сутрин.

Има и специални таблетки за намаляване на страничните ефекти. При „слаб” стомах се назначават

препарати, които намаляват неговата киселинност, а при остеопороза – хормонът калцитонин и калций с витамин D3. Препоръчителни са и препаратите, съдържащи калий. Този комплексен подход на лечение значително намалява риска от усложнения.

Ако приемате хормони в големи дози и дълго време, избягвайте местата, където се събират много хора. По време на вирусна или бактериална епидемия носете марлена маска.

5. Препарати, намаляващи кръвното налягане

Какво се говори? Приемам лекарството само при повишено налягане, а не постоянно. В противен случай кръвното може рязко да се намали.

В действителност: Страхът от намаляване на кръвното налягане под нормата е обоснован само частично. Това се случва единствено при приемането на „силни” лекарства в погрешна доза.

Съвременните лекарства за намаляване на кръвното действат меко. Те се подбират така, че през денонощието да има колкото се може по-малко резки скокове в него. Правилно назначеният препарат не трябва да понижава артериалното налягане под нормата (най-често 120/80).

Какво да направим? Заедно с лекарят ви ще можете да изберете оптималната за вашето лечение схема.

Не забравяйте, че повечето хипертоници приемат таблетки пожизнено и всекидневно. Самостоятелната отмяна на лекарството е опасна и води до влошаване на здравето.