Лена ли изгони руските шпиони?

Не съм подписвала нотата за 70-те руски дипломати, обяви външният министър Теодора Генчовска

Политика
20:46 - 30 Юни 2022
9129
Лена ли изгони руските шпиони?

Външният министър в оставка Теодора Генчовска обясни, че тя не е подписвала нотата за изгонването на 70-те руски дипломати. На въпрос чие е това решение, тя каза: „Обърнете се към премиера. Ние имаме указания от началника на неговия кабинет (Лена Бориславова, б.ред.) с две писма. Те са депозирани с гриф "Поверително" и се намират в деловодството на Народното събрание", добави Генчовска.

Нотата на посланик Елеонора Митрофанова е изпратена с писмо до премиера, с молба за указания. Все още към Външно министерство не са получени, заяви още Генчовска.

Министър Генчовска пристигна в Народното събрание, след като кацна от Мадрид, където заедно с президента Румен Радев бе на срещата на върха на НАТО и ЕС.

Днес стана ясно и че руският посланик у нас Елеонора Митрофанова е връчила вербална нота на българското Външно министерство. В нея посланикът настоява искането за обявяване на 70 руски дипломати за персона нон грата да бъде оттеглено до утре, 1 юли до 12 часа на обяд - в противен случай Москва ще затвори руското посолство у нас, което е равносилно на скъсване на дипломатическите отношения.

"Днес в Министерство на външните работи, по искане на руската страна, беше приета посланикът на Руската федерация Елеонора Митрофанова. Тя връчи вербална нота, с която в ултимативен тон се поставя искане за оттегляне до 12 ч. на 1 юли 2022 г. на нотите за обявените за персона нон грата служители на руските задгранични представителства. В нотата се заявява, че в противен случай „пред руското ръководство безотлагателно ще бъде повдигнат въпрос за закриване на Посолството на Руската федерация в Република България“, съобщиха по-рано от българското Външно министерство.

Министерството на външните работи своевременно уведоми кабинета на министър-председателя за нотата на руската страна и поиска указания за по-нататъшни действия, уточниха от ведомството, оглавявано от Теодора Генчовска.