ЛГБТИ общността излезе с предизборна декларация за правата им

Николай Хаджигенов първи парафира гей искането

Общество
10:00 - 28 Октомври 2021
2955
ЛГБТИ общността излезе с предизборна декларация за правата им

София Прайд чрез няколко фондации за защита на ЛГБТИ+ правата излезе с предизборен призив за подкрепа на общността чрез изрична декларация. А първи готовност да я парафира декларира адв. Николай Хаджигенов от Изправи се, БГ! Ние идваме. Той заяви, че до края на деня ще изпрати своя автограф в подкрепа на искането.

Ето пълния текст на предизборната декларация:

"Аз, подписалият настоящата декларация, като кандидат за народен представител в 47-ото Народно събрание на Република България, и като изхождам от принципа за равенство на гражданите пред закона, залегнал в Конституцията на Република България и в редица международни договори, по които Република България е страна, заявявам, че в работата си като народен представител ще защитавам равенството на всички български граждани, в това число и на ЛГБТИ хората. За постигането на тази цел аз: Ще се застъпвам за законови механизми за защита на ЛГБТИ хората от дискриминация във всички нейни форми.

Ангажирам се да работя за законодателни промени, които да гарантират ефективна защита на ЛГБТИ хората от всички специфични форми на дискриминация, насочени към тях, в това число престъпления, извършвани с дискриминационни подбуди. Ще се застъпвам за ефективно прилагане на сега действащото антидискриминационно законодателство и за ефективна защита от домашно насилие на хората в еднополови съюзи.

Ще се застъпвам за отразяване в законодателството на съвременните правни, научни и етични стандарти по отношение на ЛГБТИ хората, в това число в сферите на заетостта, образованието, здравната и социалната грижа.

Ще се застъпвам за диалог с гражданския сектор и ЛГБТИ организациите. За целта ще се противопоставям решително на ограниченията на основните права и свободи на изразяване и на мирно събиране и сдружаване, както и срещу посегателства срещу върховенството на правото, които засягат тези и други уязвими общности.

Ще работя за чуваемост на посланията на ЛГБТИ хората и техните организации в нашите собствени партии и парламентарни групи и ще подпомагам гражданското участие на всички уязвими групи, в това число на ЛГБТИ хората, в законодателния процес, в обсъждания и дебати по всички въпроси, които ги засягат.

Ще бъда достъпен и отворен за диалог с тях, като отчитам многообразието на мнения и опит в техните
общности и ще се стремя да чувам гласа на възможно най-много от тях. Ще представлявам и защитавам интересите на ЛГБТИ хората така, както тези на всички останали хора. Ангажирам се да не омаловажавам и да не пренебрегвам интересите и проблемите на ЛГБТИ хората в своята работа.

Ще отстоявам тяхното достойнство и равенството им както в отношението към тях, така и във възможностите, които имат. Решително ще се противопоставям на всякакви разпоредби, критерии или практики, които имат за цел или като свой резултат изключването на ЛГБТИ хората и семействата на еднополови двойки".