Лицензът на БФС виси на косъм, в четвъртък - общонационален протест

Спорт
21:46 - 28 Март 2022
2486
Лицензът на БФС виси на косъм, в четвъртък - общонационален протест

БФС направи нов грандиозен гаф, след като Агенцията по вписвания отхвърли искането за свикване на нов конгрес на 20 май тази година заради неспазване на няколко члена от Устава на сдружението.

Футболната централа направи опит да свика конгрес, с решение на Изпълкома от 23 март, който да се приеме нов 4-годишен бюджет, което е важно условие, за да не бъде отнет лиценза на федерацията. Конгресът обаче нямаше да бъде изборен.

На практика БФС така и не обяви тогава публично това желание, като в решенията, публикувани в сайта никъде не се споменава свикването на конгрес. Такава информация се появи на бял свят на база изказване на Венцеслав Стефанов в медиите. Както и преди няколко заседания, когато не бяха обявени промените за броя на чужденците извън ЕС, така и сега някои от решенията на Изпълкома останаха тайна в дисонанс със заявената прозрачност, която декларираха от Бояна.

Нуждата от приемане на 4-годишен бюджет от Общо събрание/Конгрес е наложителна, но въпреки това от футболната централа отмениха насрочения редовния Конгрес на 18 март, който се проведе със 76 клуба. Няколко дни по-късно Изпълкомът насрочи ново Общо събрание за 20 майн, но вписването му на този етап е отказано поради доста пропуски в процедурата и неспазване на устава.

Според Агенцията по вписвания не са изпълнени някои задължителни условия. Първо Изпълкомът е свикан на 16 март и за да бъде законен, той е трябвало да се проведе на 24 март, а не на 23-ти. Агенцията е открила и несъответствие между електронните адреси, на които са изпратени поканите не съвпадат с направената от нея справка.

Друг открит проблем е липсата на доказателство за покана до члена на Изпълкома Петър Величков, който все още е действащ такъв на база факта, че нито един от новите изпълнителни комитети на централата от конгресите на 12.10.2021 и 18.03.2022 не е вписан.

„На следващо място е необходимо да се отбележи, че дневният ред, при който е проведено заседанието на ИК, не съответства на дневния ред, съдържащ се в отправената покана“, се казва още в решението на Агенцията по вписване.

„Нарушената процедура по свикването на заседанието на ИК, налага извод за незаконосъобразност на утвърдената покана за ОС/Конгрес, а оттам и до невъзможност същата да бъде обявена по електронното дело на БФС“, заключват от агенцията.

Решението може да бъде обжалвано в 7-дневен срок и вероятно от футболната централа ще го направят.

Големият проблем пред БФС е свързан именно с липсата на приет нов бюджет за 4-годишен период, който трябва да бъде приет на Общо събрание. Без такъв Министерството на спорта може да започне процедура по отнемане лиценза на футболната централа.

В същото време стана ясно, че оОбщонационален протест срещу управлението на Борислав Михайлов ще се проведе на 31 март пред сградата на БФС в Бояна.

"Дойде моментът да се изправим срещу статуквото – обединени и заедно. Време е да се противопоставим на беззаконието и да кажем „Край!” на своеволието.

Призоваваме всички клубове, които търсят промяна; всички фенове, без значение от клубната принадлежност, но милеещи за любимата игра; всички хора, които искат да гледат качествен продукт – присъединете се към нас. Нека загърбим пристрастията и действаме заедно за общата кауза. Каузата БЪЛГАРСКИ ФУТБОЛ.

Нека се обединим в името на клубовете, които бяха неправомерно изключени от системата на БФС, защото имат различно мнение и си позволиха да го изкажат. Нека се обединим в името на децата, на които беше забранено да практикуват любимия си спорт. Нека се обединим в името на бъдещето на българския футбол.

В четвъртък (31.03.) в 17:00 ч. се събираме пред сградата на БФС в Бояна за мирен протест срещу действията на БФС. Действия, пред които не можем да продължим да си затваряме очите. Имаме разрешение от Столична община да затворим Околовръстното и да продължим с изразяването на недоволството по подчертаваме отново - мирен път.

Бъдете с нас! Заедно сме по-силни!", информираха организаторите.