Лидер на опозицията в Никарагуа получи 10 г. затвор

Суасо беше освободен през 2019 г. след амнистия, дадена от правителството

Свят
13:13 - 28 Юли 2022
2172
Лидер на опозицията в Никарагуа получи 10 г. затвор

Никарагуанският опозиционен лидер Юбранк Суасо беше осъден на 10 години затвор за протести срещу правителството на президента Даниел Ортега, състояли се през 2018 г., съобщи Франс прес, като цитира изявление на неговия Граждански съюз за справедливост и демокрация.

Съдът в Манагуа е наложил на Суасо присъда от 5 години за "заговор за посегателство срещу националната цялост" и още 5 - за "разпространяване на фалшиви новини".

31-годишният Суасо е от град Масая, където през 2018 г. се проведоха най-силните антиправителствени протести. Според неговото движение, една от опозиционните групи, появили се вследствие на протестите, той е бил "съден и осъден, без да е извършил никакво престъпление и без да има каквато и да било връзка с престъпни структури".

Суасо беше освободен през 2019 г. след амнистия, дадена от правителството на стотици опозиционери, участвали в протестите, след посредничество на католическата църква.

През май тази година той беше арестуван отново и този път - изправен пред съда.

Няколко дни по-рано той заяви, че полицията е блокирала достъпа на енориаши до католически храм в Масая, чийто свещеник, Харви Падила, осъди полицейския тормоз.

По този повод епископът на Матагалпа Роландо Алварес заяви, че правителството възнамерява да попречи на Църквата да говори срещу несправедливостите.

Суазо е един от 190 опозиционери, задържани в Никарагуа, според правозащитни организации, в затвора или под домашен арест. Сред тях има седем бивши кандидати за президент, които възнамеряваха да участват в изборите през ноември 2021 г., на които Ортега беше преизбран за четвърти пореден мандат.

Президентът обвини задържани опозиционери, че са получавали финансиране или подкрепа "от янките", в опит да дестабилизрат страната през 2018 година. При разпръсването на протестите загинаха най-малко 355 души. Според Ортега, който управлява от 2007 г., въпреки амнистията от 2019 г. опозиционерите "продължават да заговорничат и да залагат на нова вълна от тероризъм" с цел да преобърнат резултатите от миналогодишните избори.

Процесите срещу опозиционни лидери започнаха през февруари и над 40 от тях са получили присъди до 13 години затвор по обвинения в заговор и други престъпления.