Русия задържа опозиционния политик Леонид Гозман

Миналия месец Гозман беше официално обявен за "чуждестранен агент"

Русия
17:13 - 25 Юли 2022
2573
Русия задържа опозиционния политик Леонид Гозман

В понеделник руската полиция задържа опозиционния политик Леонид Гозман, съобщи адвокатът му, след като срещу него бе образувано наказателно дело по обвинение, че не е информирал властите достатъчно бързо за израелското си гражданство.

"На входа на метростанция "Фрунзенская" той беше задържан от служители на метрополицията", заяви адвокатът на Гозман, Михаил Бирюков, във Facebook, предаде "Ройтерс".

Гозман бе последният лидер на малката политическа партия "Съюз на десните сили", която обединяваше реформатори на свободния пазар като Анатолий Чубайс, напуснал Русия, и Борис Немцов, застрелян през 2015 г. в близост до Кремъл.

След нахлуването в Украйна на 24 февруари политическото несъгласие в Русия стана по-опасно. Протестиращите са редовно арестувани, а публичните критики срещу войната са изложени на риск от съдебно преследване.

Гозман е твърдял публично, че президентът Владимир Путин е нанесъл повече щети на Русия с нахлуването в Украйна, отколкото който и да е друг руски лидер след Йосиф Сталин, и че постсъветска Русия по същество е умряла с войната.

Путин казва, че това, което той нарича "специална военна операция" в Украйна, е било от съществено значение, тъй като Западът е използвал Украйна, за да заплашва Русия, и че е трябвало да защити рускоговорящите от преследване.

Украйна и нейните западни поддръжници казват, че Путин няма оправдание за войната и че той се стреми да завладее отново съседката си, която дълго време е била под палката на Москва, преди да се ориентира към Запада след разпадането на Съветския съюз през 1991 г.

Миналия месец Гозман беше официално беше официално обявен за "чуждестранен агент" - лице, което получава пари от чужденци или е под влиянието на чужденци.

Той е бил включен във федералния списък на издирваните лица, съобщиха от Министерството на вътрешните работи. Не стана ясно защо.

В последния си публичен пост в Telegram Гозман казва: "За тези, които искат и могат да протестират - бъдете внимателни, не забравяйте, че това, което вчера беше почти безплатно - малка глоба - днес може да струва свободата".

"Само ако разбирате с какво ще трябва да платите - действайте и нека Бог ви помага. Всички останали - не се отказвайте."