Лидерите от Тихоокеанския регион не се разбраха за климата

След 12-часови преговори в Тувалу обаче не бе постигнат консенсусът

Новини
09:26 - 16 Август 2019
1534
Лидерите от Тихоокеанския регион не се разбраха за климата

Ръководителите на островни държави от Тихия океан не успяха днес да се споразумеят за нови строги ангажименти срещу промените в климата на годишната си среща, като вместо това се договориха да подкрепят план, който им позволява да бъдат изключвани от конкретни мерки, с които не са съгласни, предаде Ройтерс.

Някои лидери, участвали във Форума на тихоокеанските острови, се надяваха всичките 18 страни членки да се ангажират с политика за ограничаване покачването на температурите до не повече от 1,5 градуса над нивата от прединдустриалната епоха и да се договорят за незабавно спиране на въгледобива.

След 12-часови преговори в Тувалу обаче не бе постигнат консенсусът, изискван от правилата на форума за формулиране на регионалната политика.

Вместо това лидерите подкрепиха нови строги правила, но с условието, че всяка страна членка може да не прилага онези мерки, с които не е съгласна.

Намиращите се на ниска надморска височина тихоокеански острови са на фронтовата линия на глобалните климатични промени, като се борят с повишаването на равнището на световния океан и свързаните с това кризисни явления, принудили някои от жителите им да се преместят да живеят на по-високи места.

Премиерът на Тувалу Енеле Сопоага каза, че Австралия е била срещу приемането на нови строги стандарти, което поражда напрежение с тихоокеанските й съседи през последните години.

Австралия твърди, че по-строгите екологични стандарти ще засегнат нейната икономика, която е силно зависима от въгледобива. Страната подписа Парижкото споразумение за климата от 2016 г., което задължава държавите да водят политика, ограничаваща повишаването на температурата на Земята до не повече от 2 градуса спрямо нивата от прединдустриалната епоха.