Лиляна Павлова дава 50 млн. на Фандъкова

Топ
14:00 - 12 Декември 2022
2881
Лиляна Павлова дава 50 млн. на Фандъкова

Общо 50 млн. лева е инвестиционният заемът от Европейската инвестиционна банка (EИБ) и е предвиден за изграждане на пешеходна инфраструктура, за по-удобни и по-достъпни тротоари във всички квартали на столицата. Това са допълнителни средства насочени към пешеходната инфраструктура на София.

Договорът за заем бе подписан от вицепрезидентът на EИБ Лиляна Павлова и кметът на София Йорданка Фандъкова в присъствието на председателя на Столичния общински съвет Георги Георгиев, заместник-кметовете Дончо Барбалов – по финанси и здравеопазване и инж.Ангел Джоргов – по строителство.

Този заем допълва одобреното финансиране, отпуснато от ЕИБ през 2021 г. Допълнителният заем, чието подписване бе отбелязано днес, е предназначен за многогодишната инвестиционна програма на София, в която са включени и инвестиции в кварталите, включително и за изграждане и рехабилитация на общински пътища, трамвайни линии, велосипедни и пешеходни алеи, както и за друга градска инфраструктура в обхвата на действащия План за устойчива градска мобилност (ПУГМ) на българската столица.

По-конкретно, заемът ще позволи на Столична община да подобри градската среда, да увеличи дела на проектите, насочени към пешеходната инфраструктура, включително за хора с ограничена подвижност и ще допринесе за подобряване на чистотата на въздуха.

За кредита няма да има специфично обезпечение, такси и комисионни. Добрите финансови условия се дължат и на стабилния дългосрочен кредитен рейтинг на София - 'BBB със стабилна прогноза, който е равен на рейтинга на България.

Рейтингът се потвърждава от  Международната рейтингова агенция "Стандард енд Пуърс" /S&P Global Ratings/ и се основава на стабилните икономически показатели, които са по-добри от средните за страната, добрата ликвидност, диверсифицираната местна икономика и ниската безработица.  Сред основанията на S&P да потвърждава прогнозата за развитието на града е и спазваната от екипа на кмета на София финансова дисциплина.

„Създадохме специална програма за изграждане и реновиране на тротоарни настилки, с която целим обновяване на тротоари във всички райони/квартали на София.

Тези инвестиции ще ни дадат възможност да увеличим повече от 10 пъти ремонта на тротоарите в града. Целта е да направим придвижването в града по-удобно, комфортно, сигурно и с това по-предпочитано от гражданите при по-кратки разстояния. Насърчаването на пешеходното движение е важно и за подобряване качеството на въздуха.“, каза кметът на София, г-жа Йорданка Фандъкова.

Столичната община има само инвестиционни заеми и ЕИБ е единствен наш партньор, посочи също кметът Фандъкова. Благодарение на подкрепата на банката са изпълнени важни проекти като завода за отпадъци, за градския транспорт, метрото. Това са проекти, които промениха и продължават да променят средата.

До 30 % от средствата ще бъдат предоставени директно на районните администрации. Ролята на районните кметове при изпълнението на проектите е много важна, както и при подготовката на програмата.

Вицепрезидентът на ЕИБ, Лиляна Павлова, заяви: „ЕИБ е дългогодишен партньор на Столична община и финансира инвестиции в приоритетна публична инфраструктура.

Банката подпомага разнородни проекти като изграждането на метрото, рехабилитация на градската пътна мрежа, обновяване на автопарка на градския транспорт, инсталации за интегрирано третиране на отпадъци и друга градска и социална инфраструктура, включително чрез консултантски услуги в хода на подготовката и изпълнението им. В качеството ни на климатична банка на ЕС винаги сме засвидетелствали подкрепа с ясна визия за екологичното и устойчиво бъдеще, за което всички мечтаем.“

Общи сведения

Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) е институцията за дългосрочно кредитиране на Европейския съюз и е собственост на държавите членки. Банката предоставя дългосрочно финансиране за обосновани инвестиции, за да допринесе за постигане на политическите цели на ЕС.

ЕИБ работи в тясно сътрудничество с България от 1992 г. и е подкрепила икономиката на страната с близо 5,7 млрд. евро.