Лимонени еклери с извара
за 6 броя, 70 мин
Продукти
80 г брашно
40 г масло
2 яйца
1 щипка сол
½ ч.л. бакпулвер
4 листа желатин или 2/3 пак. на гранули (може и без желатин)
1 лимон
400 г извара
75 г захар
100 мл течна сметана за разбиване
пудра захар
Приготвяне
Кипва се 100 мл вода с маслото и солта.
Прибавя се брашното с разбъркване и се бърка докато тестото започне да се отделя от стените на съда. Прехвърля се в купа.
Добавят се яйцата едно по едно като се разбърква, докато се поемат напълно – по-лесно е с куките на миксера. Прибавя се и бакпулверът и се разбърква на гладко тесто.
Разпределя се на купчинки с помощта на две лъжици в тава с хартия за печене.
Пече се в загрята фурна на 225 градуса (с вентилатор 200 градуса) 20-25 мин.
Еклерите веднага се разполовяват хоризонтално и се оставят да изстинат.
Желатинът се накисва в студена вода да набъбне.
Настъргва се кората на лимона и се изцеждат 4 с.л. сок. Загрява се, без да кипва, и се слага изцеденият желатин да се разтвори, като се разбърква.
Прибавят се 2 с.л. извара и се разбърква, след което се слага и останалата извара и се бърка до гладкост.
Добавя се с леко разбъркване разбитата сметана.
Кремът се оставя в хладилника 15 мин.
Пълнят се долните половинки на еклерите и се захлупват с горните. Поръсва се с пудра захар.
Изварата може да се замени с маскарпоне или друго крем сирене.
200 разнообразни рецепти два пъти в месеца със списанието "Кулинарен уикенд" - само за 1 лев.
Търсете новия брой с акценти: "Пълнен патладжан в 5 свежи летни варианта" и "Как се прави кръфин – новият сладкиш между кроасан и мъфин".