Лимонени еклери с извара

за 6 броя, 70 мин

Кухня
10:28 - 30 Август 2019
2970
Лимонени еклери с извара

Продукти

80 г брашно

40 г масло

2 яйца

1 щипка сол

½ ч.л. бакпулвер

4 листа желатин или 2/3 пак. на гранули (може и без желатин)

1 лимон

400 г извара

75 г захар

100 мл течна сметана за разбиване

пудра захар

 

Приготвяне

Кипва се 100 мл вода с маслото и солта.

Прибавя се брашното с разбъркване и се бърка докато тестото започне да се отделя от стените на съда. Прехвърля се в купа.

Добавят се яйцата едно по едно като се разбърква, докато се поемат напълно – по-лесно е с куките на миксера. Прибавя се и бакпулверът и се разбърква на гладко тесто.

Разпределя се на купчинки с помощта на две лъжици в тава с хартия за печене.

Пече се в загрята фурна на 225 градуса (с вентилатор 200 градуса) 20-25 мин.

Еклерите веднага се разполовяват хоризонтално и се оставят да изстинат.

Желатинът се накисва в студена вода да набъбне.

Настъргва се кората на лимона и се изцеждат 4 с.л. сок. Загрява се, без да кипва, и се слага изцеденият желатин да се разтвори, като се разбърква.

Прибавят се 2 с.л. извара и се разбърква, след което се слага и останалата извара и се бърка до гладкост.

Добавя се с леко разбъркване разбитата сметана.

Кремът се оставя в хладилника 15 мин.

Пълнят се долните половинки на еклерите и се захлупват с горните. Поръсва се с пудра захар.

Изварата може да се замени с маскарпоне или друго крем сирене.

200 разнообразни рецепти два пъти в месеца със списанието "Кулинарен уикенд" - само за 1 лев.

Търсете новия брой с акценти: "Пълнен патладжан в 5 свежи летни варианта" и "Как се прави кръфин – новият сладкиш между кроасан и мъфин".